Blogolj!
Szeptember 16., szerda

275 éve született Kutuzov tábornok, Napóleon legyőzője

2020.09.16.
Ragnar Volarus

Kétszázhetvenöt éve, 1745. szeptember 16-án született Szentpéterváron Mihail Illarionovics Golenyiscsev-Kutuzov orosz hadvezér, a borogyinói csata hőse, aki manőverező taktikájával morzsolta fel az Oroszországba betörő Napóleon hatalmas seregét.

A régi katonacsaládból származó Kutuzov a tüzérmérnöki iskola elvégzése után az 1760-70-es évek lengyel és török háborúiban szolgálva emelkedett a ranglétrán, 1774-ben súlyos fejsérülése következtében elvesztette jobb szemét. Az 1787-91-es újabb török háborúban már vezérőrnagyként vett részt, sokat tanult az orosz hadművészet megalapozójától, Alekszandr Szuvorovtól, amikor parancsnoksága alatt harcolt. II. Katalin cárnő 1792-ben konstantinápolyi követté nevezte ki, 1795-től Finnország katonai kormányzójaként képviselte hazáját a Poroszországgal és Svédországgal folytatott tárgyalásokon, 1799-től Litvánia, 1801-től Szentpétervár katonai kormányzója volt. I. Pál cár meggyilkolását követően kegyvesztett lett és 1802-ben nyugdíjazták.

I. Sándor cár 1805-ben visszahívta és a Bonaparte Napóleon francia császár elleni háborúban az osztrákok megsegítésére küldött orosz hadsereg élére nevezte ki. A hadműveletek tényleges irányítására azonban Kutuzovnak nem volt lehetősége, és hiába ellenezte az austerlitzi csatát, majd mentette meg csapatait a teljes széteséstől a vereség után, őt tették meg bűnbaknak és leváltották.

Miután nyilvánvalóvá vált, hogy Napóleon Oroszország ellen készül és az elhúzódó török háború akadályozza az orosz felkészülést, I. Sándor cár 1811-ben ismét reaktiválta Kutuzovot. A hadvezér a moldvai hadszíntéren az erődítmények ostroma helyett a mozgékonyságra helyezve a hangsúlyt fél év alatt bekerítette az egész török hadsereget. Az 1812. májusi békével Oroszország megszerezte Besszarábiát, Kutuzov hercegi címet kapott.

Napóleon 1812. június 12-én hadüzenet nélkül indította meg a világ addigi legnagyobb hadseregét Oroszország ellen. Az orosz főparancsnok, a felperzselt föld taktikáját alkalmazó Barclay de Tolly folyamatosan hátrált, majd augusztus 18-án a háború első nagyobb ütközetében elvesztette Szmolenszket. A kudarc után néhány nappal I. Sándor menesztette a népszerűtlen és a közvélemény által gyávának tartott tábornokot és Kutuzovot nevezte ki helyére.

Kutuzov elődjéhez hasonlóan tisztában volt azzal, hogy Napóleon ellen nyílt csatát vállalni veszélyes lenne. A francia császár ugyanis nem a területszerzésre, hanem az ellenség katonai megsemmisítésére törekedett, a csatákban számbeli fölényt teremtve és kihasználva csapatainak gyorsaságát és mozgékonyságát (egyik mondása szerint "Isten az erősebb zászlóaljak oldalára áll".) Kutuzov csak a hatalmas ország belsejében akarta felvenni a harcot, amikor a Grande Armée utánpótlási vonalai már megnyúltak és sebezhetővé váltak, de az udvar nyomására 1812. szeptember 7-én Borogyinónál, Moszkvától 110 kilométerre mégis csatára kényszerült. A napóleoni háborúk legvéresebb ütközetében mintegy 250 ezer katona nézett farkasszemet egymással és egyharmaduk, 90 ezer ember maradt holtan vagy sebesülten a csatamezőn. Az ütközet sportnyelven szólva döntetlenül végződött, a nap végén egyik fél sem mondhatta magát győztesnek, azaz inkább mindketten annak mondták magukat.

Kutuzov meg akarta őrizni erőinek harcképességét, ezért éjszaka a következő hadparancsot adta ki: "Moszkva elvesztésével még nem vész el Oroszország, a haza oltalmára megparancsolom a visszavonulást". A franciák ellenállás nélkül foglalták el Moszkvát, amelyet nem sokkal később tűzvész égetett le. Napóleon az üszkös romok között hiába várta a cár békeköveteit, és mivel a katonai döntés kicsikarására sem nyílt lehetősége, 1812. október 19-én hazaindult. Kutuzov elállta az érintetlen déli területekre vezető utat, így a még mindig százezres Grande Armée kénytelen volt a felperzselt, élelemben szegény szmolenszki országutat választani. A hírhedt orosz tél, a visszavonulás fájó tudata és az ellátás hiánya felbomlasztotta a fegyelmet a fél éve még dicső francia seregben. Kutuzov mozgékony irreguláris alakulatokat is bevetve sorozatos, kisebb összecsapásokban morzsolta fel ellenfelét, kitartóan kerülve a döntő összecsapást. A fázó, éhező francia katonák végül már legyek módjára hullottak a fagyban, maga Napóleon is mérget vitt magával, hogy ne jusson élve az oroszok kezére. A lerongyolódott, szétzilált sereg szánalmas maradványa november végén iszonyatos veszteségek árán vergődött át a Berezina folyón és jutott viszonylagos biztonságba.

A franciák kiűzéséért Kutuzov megkapta a szmolenszki hercegi címet, a legmagasabb katonai rangot és a legmagasabb katonai kitüntetést, a Szent György Érdemrendet. Az egyre hanyatló egészségű tábornok az orosz határokon túl is folytatta a franciák üldözését, jóllehet meggyőződése az volt, hogy Napóleon teljes megsemmisítése csak a briteknek használna. A hadjárat közben megfázott és 1813. április 28-án a sziléziai Bunzlauban (ma: Boleslawiec) meghalt, halálos ágyánál jelen volt I. Sándor cár is. Bebalzsamozott holtteste másfél hónap alatt tette meg a Szentpétervárra vezető utat, ahol az újonnan épült monumentális Kazanyi Székesegyházban helyezték örök nyugalomra.

A Napóleont legyőző nagy hadvezér idealizált alakját Lev Tolsztoj Háború és béke című regényében örökítette meg, Puskin verset írt hozzá. Kutuzovnak számtalan szobra, emlékműve áll Oroszország-szerte, közterületek mellett tíz település és egy kisbolygó viseli nevét, alakja számos orosz filmben tűnik fel. A második világháború idején emlékére alapított Kutuzov Rend túlélte a Szovjetunió felbomlását, ma ez a második legmagasabb orosz katonai kitüntetés.

Névnapok

Ditta, Edit, Ludmilla, Ciprián, Eugénia, Imodzsen, Kamélia, Kornél, Kornélia, Soma, Zseni

Események

1810
Mexikó nemzeti ünnepe annak emlékére, hogy tömegfelkelés tört ki a spanyol uralom ellen, s ez elvezetett az ország 1921-ben történt felszabadulásához. (nemzeti ünnep) (230 éve)
1848
Az 1848-49-es szabadságharc idején megalakult az Országos Honvédelmi Bizottmány, amelynek feladata volt, hogy ellenőrizze és segítse a kormány honvédelmi intézkedéseit.
1963
Megalakult a Malajziai Államszövetség.
1971
Szerencsétlenül járt a Malév kijevi járata: a landoláskor történt balesetben 41 utas és a személyzet, összesen 49 ember vesztette életét.
1975
Pápua Új-Guinea, az indonéz szigetvilághoz tartozó terület elnyerte függetlenségét. (nemzeti ünnep) (45 éve)
1977
Budapesten aláírták a Bős-Nagymarosi Vízlépcsőrendszer felépítéséről és közös üzemeltetéséről szóló magyar-csehszlovák szerződést. A magyar kormány 1992. május 25-i hatállyal felmondta az 1977. évi szerződést.
1983
Leváltották Kulin Ferencet, a Mozgó Világ című folyóirat főszerkesztőjét. A döntés elleni tiltakozásul az egész szerkesztőség lemondott, és rövidesen aláírásgyűjtés kezdődött az egyetemeken és értelmiségi körökben.
1988
Magyarországon megalakult a Recski Szövetség, a volt munkatábor rabjainak érdekvédelmi szövetsége.
2010
Kambodzsában vád alá helyezték a hetvenes években népirtást elkövető vörös khmer rezsim négy egykori vezetőjét. (10 éve)
2015
Több éves belpolitikai huzavona után a nepáli alkotmányozó nemzetgyűlés elfogadta a himalájai ország új alaptörvényét, amely szeptember 20-án lépett érvénybe. (5 éve)
2017
A felvidéki Alsódobokon (Dolné Obdokovce) végső nyugalomra helyezték gróf Esterházy János hamvait, ezzel teljesült a mártír szlovákiai magyar politikus végakarata.

Születések

1745
KUTUZOV, Mihail Illarionovics orosz hadvezér, táborszernagy (275 éve)
1853
KOSSEL, Albrecht orvosi Nobel-díjas német biokémikus, a sejtkémia és fehérjekémia "atyja"
1893
SZENT-GYÖRGYI Albert Nobel- és Kossuth-díjas orvos, biokémikus, akadémikus, a C-vitamin felfedezője
1910
KUTASI György olimpiai bajnok vízilabdázó (110 éve)
1925
B. B. KING Grammy- és Polar-díjas amerikai gitáros, énekes, dalszerző, a blues királya (95 éve)
1926
SIMON István Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító, esszéíró
1927
FALK, Peter Emmy-díjas amerikai színész, rendező, producer, legismertebb szerepe a legendás Columbo hadnagy megszemélyesítése
1935
VILAR, Esther német-argentin írónő és orvos (85 éves)
1954
HEGEDŰS Endre Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, elsősorban Chopin és Liszt Ferenc kiváló tolmácsolója
1960
KASSAI Lajos íjkészítő, a magyar lovas-íjászat sportág megteremtője (60 éves)

Halálozások

655
SZENT I. MÁRTON a 74. római pápa (649-653), a katolikus egyház szentje, vértanúja. Ünnepe: április 13. (1365 éve)
1736
FAHRENHEIT, Daniel Gabriel német fizikus, üvegtechnikus, a róla elnevezett hőmérsékleti skála megalkotója
1925
FALL, Leo osztrák operett zeneszerző, karmester (95 éve)
1930
KORB Flóris építész, a vasszerkezetek és a vasbeton építkezések egyik úttörője (90 éve)
1932
ROSS, Ronald Nobel-díjas angol bakteriológus, parazitológus, a malária kutatója
1977
CALLAS, Maria görög származású operaénekesnő, minden idők egyik legnagyobb szopránja
1980
PIAGET, Jean francia születésű svájci pszichológus, pedagógus, filozófus (40 éve)
2005
MÁCSAI István kétszeres Munkácsy Mihály-díjas festőművész (15 éve)
2015
KUN Vilmos színész, érdemes művész (5 éve)

Időjárás

Szerdán is sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő felhőkből csapadék sehol sem várható. Helyenként megélénkülhet a délkeleti szél. Hajnalban 10-17, délután 28-33 fokot mérhetünk.

28-33 °C

Top hírek

Napló ma

Ki ne hagyd!

Helyreállt a világ dicsősége

VIDEÓ: GÓLPASSZAL TÉRT VISSZA DZSUDZSÁK!

South Park népe kivonult a denveri stadionba

NOS, AKKOR ITT A VÁLASZ

Blogstar video

Közösség

Most írtátok

Ön szerint fontos, hogy újra napi rendszerességgel tájékoztat minket az operatív törzs?

Szavazok
Fontos a véleményed. Ne tartsd magadban, BLOGOLJ!
Ha üzenni szeretnél nekünk, itt azonnal megteheted:

Elküld

Még több