Blogolj!
Szeptember 15., kedd

130 éve született Agatha Christie, "a krimi királynője"

2020.09.15.
Ragnar Volarus

Százharminc éve, 1890. szeptember 15-én született Agatha Christie, a krimi műfajának koronázatlan királynője. 

Agatha Mary Clarissa Miller a délnyugat-angliai Torquay-ban látta meg a napvilágot egy jómódú középosztálybeli családban. Anyja és amerikai apja otthon tanították, de nem akarták, hogy nyolcéves kora előtt megtanuljon olvasni. Az éles eszű lány unalmában egyedül is boldogult a betűkkel, ötévesen már folyékonyan olvasott. Apját tizenegy évesen vesztette el, s bár a család ezután nehéz anyagi helyzetbe került, tovább tanult énekelni és zongorázni, de a zenei karrierről lámpaláza miatt le kellett tennie.

Tizennyolc évesen saját szórakozására kezdett novellákat írogatni. Négy évvel később ismerkedett meg Archibald Christie repülőtiszttel, akivel 1914 karácsonyán összeházasodtak. Ekkor azonban már folyt az első világháború, férjét a mézeshetek után a frontra vezényelték, Agatha pedig ápolónőnek jelentkezett. Együttélésük csak a háború után kezdődhetett el, egyetlen lányuk 1919-ben született meg.

Agatha a háborús években kezdett újra írni, első detektívregénye, A titokzatos stylesi eset húgával kötött fogadás eredménye. A cselekmény egy mérgezés körül bonyolódik, szereplőit a villamoson látott emberekről formázta meg. A mérgek tudományába a hadikórházban, gyógyszerész-asszisztensként nyert bepillantást, így sikerült elkészítésüket olyan jól leírnia, hogy egy gyógyszerészeti újság kitüntette. A kiadóknak kevésbé tetszett műve, a kéziratot hatszor utasították vissza, s 1920-ban csak úgy jelenhetett meg, hogy a tárgyalótermi nagyjelenetet következetlenségek miatt újraíratták vele. Az írónő ezután mindig konzultált szakértőkkel - kivéve, ha mérgekről volt szó.

Már első könyvében szerepelt a különc, fura bajszú belga mesterdetektív, Hercule Poirot, nem titkoltan Sherlock Holmes szellemi gyermeke. Eredetileg neki is volt egy segédje - az egyenes, korlátolt, fantáziátlan és pedáns Hastings kapitányt sokak szerint Archibald Christie ihlette. Hogy így volt-e, nem tudni, de a házaspár válása után Hastings kapitány is eltűnt a Poirot-regényekből.

Christie ugyanis 1926-ban magánéleti válságba került: anyja meghalt, golfrajongó férje bejelentette, hogy válni akar, mert beleszeretett egyik sporttársába. A kétségbeesett asszony 1926 decemberében gyermekét hátrahagyva eltűnt, s hiába kereste egy egész ország, csak tizenegy nappal később ismerték fel egy harrogate-i szállodában, ahová álnéven jelentkezett be, férjét nem ismerte meg, sőt azt sem tudta, ő kicsoda. A valós krimit azóta sem sikerült megfejteni, az írónő soha nem beszélt róla. Magánéletét egyébként is féltékenyen óvta, interjút csak ritkán adott, szinte soha nem dedikált.

A válóper 1928-ra záródott le, s két év múlva Mezopotámiába utazott, hogy feledje bánatát. Itt ismerkedett meg a nála tizennégy évvel fiatalabb Max Mallowan régésszel, akivel év végére már össze is házasodtak, és 46 évet éltek együtt tökéletes boldogságban. Christie szerint a titok az volt, hogy minél idősebb egy asszony, annál jobban érdekel egy régészt...

A második világháború idején ismét egy kórházban dolgozott, az ötvenes évektől gyakran vett részt férje ásatásain Irakban és Szíriában. Mallowant tudományos teljesítménye elismeréseként 1968-ban lovaggá ütötték, felesége 1971-ben kapta meg hazája legmagasabb kitüntetését. Az idős hölgy ugyanabban az évben lábtörést szenvedett, egészségi állapota megromlott. Utoljára 1974-ben jelent meg a nyilvánosság előtt a Gyilkosság az Orient Expresszen című film bemutatóján, amelyen részt vett II. Erzsébet királynő is (állítólag ez volt az egyetlen filmadaptáció, amellyel Christie is elégedett volt). Az irodalom talán legnagyobb "tömeggyilkosa" 1976. január 12-én halt meg wallingfordi otthonában.

Alakjai közül Hercule Poirot mellett a leghíresebb Christie személyes kedvence, a saját magáról is mintázott Miss Marple. Az éles eszű vidéki vénkisasszony kötögetés közben, társalogva úgy oldja meg a rejtélyeket, hogy párhuzamot von a kis falujában élő emberek viselkedésével, természetével. Poirot 33 regényben és több tucatnyi novellában dolgoztatja agysejtjeit, Miss Marple az 1930-as Gyilkosság a paplakban című regényben jelent meg és még 11 alkalommal bogozta ki a rejtélyeket. Christie számos művét vitték filmre, különösen jól sikerült a Gyilkosság az Orient Expresszen, A vád tanúja, a Tíz kicsi indián és a Halál a Níluson.

Agatha Christie összesen 147 kisregény, 15 dráma, és 90 regény szerzője, publikált Mary Westmacott néven hat romantikus regényt és négy egyéb művet, köztük önéletrajzát és beszámolót férje expedícióiról. Az 1952-ben bemutatott Egérfogó a világon a leghosszabb ideje műsoron tartott színpadi mű, amely még ma is fut Londonban. A Guinness Rekordok Könyve szerint Agatha Christie minden idők legnagyobb bestseller írója, műveit állítólag 103 nyelvre fordították le, kétmilliárdnál több példányban keltek el, a rangsorban csak a Biblia és Shakespeare művei előzik meg.

Műveiből hiányzik az erőszak, a szex, talán még a szenvedély is, igaz a megoldás mindig korrekt és logikus. A születésének 125. évfordulóján rendezett felmérés szerint a legnépszerűbb Christie-regény a Tíz kicsi néger, ezt a Gyilkosság az Orient-expresszen és Az Ackroyd-gyilkosság követi. A Tíz kicsi néger cím azonban várhatóan eltűnik, mert sokan rasszistának érzik. Franciaországban az idén Tízen voltak címmel jelent meg, az Egyesült Államokban már első kiadása is az And Then There Were None, a Helikon kiadó életműsorozatában a Mert többen nincsenek magyar címet kapta.

Névnapok

Enikő, Melitta, Bogát, Borisz, Debóra, Dolóresz, Hetény, Lolita, Loránd, Lóránt, Orlandó, Töhötöm

Események

1821
A volt spanyol gyarmatok Costa Rica, Guatemala, Honduras, Nicaragua és Salvador kivívták függetlenségüket.
1830
Liverpool és Manchester között megindult a vasúti közlekedés. (190 éve)
1905
A budapesti munkásság megtartotta első általános politikai sztrájkját és tömegtüntetését. (115 éve)
1916
Az I. világháborúban az angolok először vetettek be páncélozott járműveket, harckocsikat, úgynevezett tankokat.
1935
A Nemzetiszocialista Német Munkáspárt (NSDAP) VII. birodalmi kongresszusán, Nürnbergben elfogadták az antiszemitizmust jogi alapokra helyező jogszabályokat, a nürnbergi törvényeket. (85 éve)
1950
A koreai háborúban Douglas MacArthur amerikai tábornok vezetésével Incsonnál, az észak-koreaiak háta mögött, partra szálltak az ENSZ-erők. (70 éve)
1971
A kanadai Vancouver kikötőjéből zöld vitorláján Greenpeace (Zöld béke) felirattal kifutott egy halászhajó, tiltakozva az amerikai atomkísérletek ellen. Ebből az akcióból fejlődött ki a világ legbefolyásosabb környezetvédelmi szervezete.
1990
Teljes értékűvé vált a diplomáciai kapcsolat az Apostoli Szentszék és a Magyar Köztársaság között azzal, hogy az 1945 óta első szentszéki magyar nagykövet, Keresztes Sándor átadta megbízólevelét II. János Pálnak a Vatikánban. (30 éve)
1997
Bejegyeztették az Egyesült Államokban a Google.com domainnevet.
2000
Az ausztráliai Sydneyben megkezdődtek a XXVII. nyári olimpiai játékok. Az október 1-jén véget ért ötkarikás játékokon a magyar csapat 8 aranyérmet szerzett. (20 éve)
2005
Magyarországon megkezdte adását az ország első gazdasági televíziója, az Echo Tv, amely 2019
2017
Befejezte küldetését az első Szaturnuszt kutató műhold, az 1997-ben felbocsátott Cassini.

Születések

1505
HABSBURG Mária magyar királyné, II. Lajos felesége, később Hollandia kormányzója (515 éve)
1780
KRAFFT, Peter német klasszicista festő (240 éve)
1789
COOPER, James Fenimore amerikai író, népszerű indiánregények szerzője
1830
DÍAZ, Porfirio mexikói politikus, tábornok, 1877-1880, majd 1884-1911 között Mexikó diktátora (190 éve)
1845
SWEET, Henry angol nyelvész, az angol nyelvkutatás egyik megalapítója (175 éve)
1881
BUGATTI, Ettore olasz származású francia mérnök, autókonstruktőr, a legendás francia autómárka megalkotója
1890
CHRISTIE, Agatha angol írónő, a legismertebb bűnügyi regényírók egyike, "a krimi királynője" (130 éve)
1894
RENOIR, Jean francia filmrendező
1915
SCHÖN, Helmut német labdarúgó, válogatott, szövetségi kapitány (105 éve)
1920
RÉNYI Péter József Attila-díjas író, Rózsa Ferenc-díjas újságíró, szerkesztő (100 éve)
1925
RAMBALDI, Carlo háromszoros Oscar-díjas olasz látványtervező (95 éve)
1929
GELL-MANN, Muray Nobel-díjas amerikai fizikus, a kvarkmodell egyik megalkotója
1937
LUCAS, Robert E. Nobel-díjas amerikai közgazdász
1940
SZENTGYÖRGYI József Munkácsy Mihály-díjas festőművész (80 éve)
1945
MAURA, Carmen spanyol színésznő, filmszínész (75 éves)
1946
STONE, Oliver Oscar-díjas amerikai filmrendező, forgatókönyvíró

Halálozások

1700
LE NOTRE, André francia kerttervező (320 éve)
1883
PLATEAU, Joseph belga fizikus és csillagász
1945
WEBERN, Anton osztrák zeneszerző, a modern zene egyik vezéralakja (75 éve)
1971
BERNAL, John Desmond angol fizikus, politikus, meghatározta számos anyag kristályszerkezetét
1973
VI. GUSZTÁV ADOLF svéd király, a svédországi parlamentáris demokrácia megteremtője
1985
ABENDROTH, Wolfgang német politológus, a jogtudományok doktora (35 éve)
1995
PETRIK József Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes művész (25 éve)
2008
WRIGHT, Rick brit rockzenész, a Pink Floyd együttes alapítója, billentyűse

Időjárás

Kedden is rengeteg napsütésre, száraz időre számíthatunk, a legmagasabb hőmérséklet 29 és 33 fok között alakul. A légmozgás többnyire gyenge, mérsékelt marad. Hajnalban 10-16 fok várható.

29-33 °C

Top hírek

Napló ma

Ki ne hagyd!

Helyreállt a világ dicsősége

VIDEÓ: GÓLPASSZAL TÉRT VISSZA DZSUDZSÁK!

South Park népe kivonult a denveri stadionba

NOS, AKKOR ITT A VÁLASZ

Blogstar video

Közösség

Most írtátok

Ön szerint fontos, hogy újra napi rendszerességgel tájékoztat minket az operatív törzs?

Szavazok
Fontos a véleményed. Ne tartsd magadban, BLOGOLJ!
Ha üzenni szeretnél nekünk, itt azonnal megteheted:

Elküld

Még több