Blogolj!
Augusztus 1., szombat

75 éve halt meg Csortos Gyula

2020.08.01.
Ragnar Volarus

Hetvenöt éve, 1945. augusztus 1-jén halt meg Csortos Gyula, a két világháború közötti korszak egyik legkedveltebb magyar színésze, a Hyppolit, a lakáj című film főszereplője.

1883. március 3-án (házassági anyakönyvi kivonata szerint március 8-án) született Munkácson. Továbbszolgáló őrmester apja rettegésben tartotta a családot, felesége és fia sohasem tudhatta, mikor jár el a keze, gyermekeit borotvafenő szíjjal és bikacsökkel, éheztetéssel "nevelte". Csortos később a "Pótolok, kérem, pótolok!" szavakkal magyarázta legendás falánkságát. Apja mérnöknek szánta, de ő az első adandó alkalommal elmenekült otthonról, tizenöt évesen jegyzőgyakornoknak állt Soltvadkerten. Művészi hajlamai már akkor megmutatkoztak, verseket írt, festett, szavalt, végül jelentkezett az Országos Színművészeti Főiskolára.

Diplomáját húszévesen kapta meg, ezután vándorszínész lett, majd Debrecenben és Szegeden játszott. Kivételes tehetsége már kisebb szerepekben is kitűnt, ezért direktora kéretlenül száz korona előleget és főszerepeket adott neki. 1907-ben a pesti Népszínházhoz szerződött, de az év őszén már a Beöthy László által igazgatott Magyar Színház tagja volt. A teátrum legzajosabb sikereit az ifjú színésznek köszönhette, aki mind magasabb gázsit követelt, de végül Beöthy megmakacsolta magát.

Egy csaknem botrányba fulladt előadás után a feldühödött Csortos szerződésszegéssel lett a Vígszínház tagja. Ennél a társulatnál lett igazán nagy színész, amit elsősorban Molnár Ferencnek köszönhetett, aki kiváló szerepeket írt neki (A testőr, A farkas). Két év múlva megint a Magyar Színházhoz szerződött, majd 1914-ben újra a Vígszínházhoz, amely 1919-ben újította fel Molnár Ferenc Liliom című színművét. Csortos a nevével összeforrott címszerepet, a ligeti vagányt háromszáznál többször játszotta Fedák Sári és Varsányi Irén oldalán, színész és szerep igazi találkozása volt ez. 1920-ban a Ványa bácsi magyarországi ősbemutatóján Asztrov doktort formálta meg.

1922-ben a Renaissance Színházhoz szerződött, a következő évtizedekben a főváros szinte valamennyi színházában játszott, a húszas évek elején a Budapesti Színészek Szövetségének elnökeként is tevékenykedett, 1937-ben lett a Nemzeti Színház örökös tagja. Pontosan tisztában volt értékével, egyre magasabb gázsikat követelt, és a direktorok kénytelen-kelletlen mindig kötélnek álltak. A filmvásznon is emlékezetes alakításokat nyújtott, az 1910-es években némafilmekben játszotta első szerepeit. Egyik első filmszerepe Kolozsvárott A dolovai nábob leánya című produkcióhoz fűződött. Legnagyobb sikerét a Székely István rendezte Hyppolit, a lakájban, a második és mindmáig egyik legnépszerűbb magyar hangosfilmben aratta. Az 1931-ben készült komédia talán még alkotói számára is váratlanul vonult be a filmtörténetbe, még az új évezredben is időről időre műsorukra tűzik a televíziós csatornák.

Cukorbetegsége, amelyhez idővel szívritmuszavar is társult, az 1930-as évek elején jelentkezett. Egyre gyakrabban szorult szanatóriumi kezelésre, egészségi állapotát csak súlyosbította önpusztító életmódja. A közönség mindebből semmit sem vett észre, mert Csortos a színpadon, a filmekben egyáltalán nem látszott betegnek. Utolsó filmjét, az 1944 őszén forgatott Egy pofon, egy csók című vígjátékot már csak halála után mutatták be.

A második világháború végén Budapest ostromát ismerősei pincéjében vészelte át. A harcok elcsitulta után, bár már nagyon beteg volt, belevetette magát a munkába. Fellépett a Nemzeti Színházban Csehov A medve című egyfelvonásosában, mint kiderült, ez volt a hattyúdala. A lábán lévő seb nem akart gyógyulni, júliusban kórházba került. A Ráday Imre által külföldről kért penicillininjekció későn érkezett, Csortos Gyula 1945. augusztus 1-jén a Fasor-szanatórium betegágyán halt meg. Sírjánál Heltai Jenő mondott búcsúztatót.

Bár a kövérkés színész népszerűsége a nők között Jávor Páléval vetekedett, mindvégig magányos maradt. Kétszer nősült, első házasságából született egyetlen lányát 1943-ban vesztette el. Barátai nem voltak, csak rajongói, mert mindig mindenkinek a szemébe mondta, amit gondolt. Hiába volt a kor vezető színésze, nézőként szinte soha nem tette be lábát a színházba. Kollégái gőgösnek tartották, ellenszenvet váltott ki belőlük állandó sértődöttsége, nyugtalansága, színpadi tréfái néha kifejezetten durvára, sértőre sikerültek. A pénzzel nem tudott bánni, óriási összegeket keresett, de fényűző életmódja miatt az utolsó fillérig el is verte. Előkelő helyeken vacsorázott, hatalmas borravalókat osztogatott, kifogástalan eleganciával öltözködött, gyönyörű öltönyöket szabatott magának, mindenhová fiákeren járt, s rajongott az állatokért.

Különc egyénisége nem ismerte a műfaji korlátokat. Jellegzetes hanghordozása, drámai ereje, érdes humora minden szerepét élettel telítette. Hevesi Sándor, a Nemzeti legendás igazgatója egyszer azt mondta róla: "Csortosnak se alakja, se hangja, se beszédművészete nem olyan, mint a nagy színészeknek - és mégis." Budapest I. kerületében, Attila úti egykori lakóháza falán emléktáblát helyeztek el, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben található sírján egészalakos szobra, Mikus Sándor alkotása látható.

Névnapok

Alfonz, Boglárka, Boglár, Pálma, Ete, Fodor, Galatea, Gusztáv, Kleopátra, Mahália, Makabeus, Médea, Nadinka, Nádja, Nimród, Orchidea, Pál, Pénelopé, Peónia, Péter, Reményke, Tulipán és Zsófia

Események

1291
A mai Svájc területén lévő három őskanton esküvel erősítette meg szövetségét a leigázásukra törekvő Habsburgok ellen.
1774
Joseph Priestley angol tudós felfedezte az oxigént.
1866
Megindult az első pesti lóvasút.
1882
Törley József megalapította a legkorszerűbb és legjobban gépesített magyar pezsgőgyárat.
1900
Megkezdődött a Szépművészeti Múzeum építése, amelyet 1906. december 6-án nyitottak meg hivatalosan Budapesten. (120 éve)
1919
Budapesten lemondott a Forradalmi Kormányzótanács, véget ért a Tanácsköztársaság 133 napos uralma.
1920
A szomoróci lakosság az őrségi Kerca falu helyőrségi katonáival együtt elűzte a megszálló szerb-horvát-szlovén katonákat. Ezért 2009-ben Kercaszomor megkapta a legbátrabb falu címet. (100 éve)
1936
Berlinben megkezdődött a XI. Nyári Olimpia, amelyen a magyar sportolók 10 arany, 1 ezüst és 5 bronzérmet nyertek.
1941
Megszűnt a Nyugat, a XX. század (1908-tól megjelenő) meghatározó magyar irodalmi folyóirata.
1946
Magyarországon kibocsátották a forintot.
1950
Megjelent az Elnöki Tanács törvényerejű rendelete a Magyar Népköztársaság Kiváló Művésze és Érdemes Művésze cím adományozásáról. (70 éve)
1960
A nyugat-afrikai francia gyarmat, Dahomey elnyerte függetlenségét. 1975-ben vette fel a Benini Népi Köztársaság nevet, 1990 óta pedig Benini Köztársaság. (60 éve)
1975
A Helsinki Záróokmány aláírásával létrejött az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (EBEÉ), amely 1995. január 1-jétől Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) néven működik. (45 éve)
1990
A szarajevói parlament - Szlovénia és Horvátország példáját követve - Jugoszláviától független, önálló államnak kiáltotta ki Bosznia-Hercegovinát. (30 éve)

Születések

1744
LAMARCK, Jean-Baptiste francia természettudós, akadémikus
1779
KEY, Francis Scott amerikai ügyvéd, az amerikai himnusz szövegének írója
1885
HEVESY György magyar származású Nobel-díjas kémikus, a hafnium felfedezője, az MTA külső tagja (135 éve)
1903
SOÓ Rezső kétszeres Kossuth-díjas botanikus, akadémikus, a magyar geobotanikai iskola megteremtője
1905
GÁSPÁR Margit Kossuth-díjas író, műfordító, színigazgató (115 éve)
1924
CHARPAK, Georges Nobel-díjas lengyel születésű francia fizikus
1930
GRÓSZ Károly politikus, 1987-88-ban miniszterelnök (90 éve)
1936
SAINT-LAURENT, Yves francia divattervező
1940
KOFFÁN Károly festőművész, grafikus (80 éve)
1944
VAJNA, Andrew G. filmproducer, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja
1945
VÁSÁRHELYI János Ferenczy Noémi-díjas belsőépítész, formatervező, mérnök, újságíró (75 éves)
1947
TÁBOR Ádám József Attila-díjas költő, író, több folyóirat, antológia szerkesztője
1953
CRAY, Robert Grammy-díjas amerikai bluesgitáros, énekes
1965
MENDES, Sam Oscar-díjas brit filmrendező (55 éves)
1980
FAZEKAS-ZUR Krisztina olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakozó (40 éves)

Halálozások

1708
TYSON, Edward angol orvos, anatómus, az első angliai elmegyógyintézet kormányzója, az összehasonlító anatómia atyja
1714
ANNA, Stuart angol királynő, Anglia, Skócia és Írország, illetve később Nagy-Britannia és Írország királynője, a Stuart-ház utolsó uralkodója
1922
BÁNKI Donát gépészmérnök, akadémikus, a porlasztó (karburátor) feltalálója
1936
BLÉRIOT, Louis francia mérnök, a repülés úttörője
1945
CSORTOS Gyula színész, a két világháború közti korszak egyik legkedveltebb színművésze (75 éve)
1970
WARBURG, Otto Heinrich Nobel-díjas német biokémikus, az enzimológia egyik megalapítója (50 éve)
1995
FELEKI Sári Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész (25 éve)
2005
NIEUWENHUYS, Constant holland festő, a COBRA festőcsoport egyik alapítója (15 éve)

Időjárás

Szombaton országszerte szinte zavartalanul napos időre készülhetünk, csapadékra sehol sem kell számítani. A mérsékelt északias szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. Hajnalban 11-20 fok várható, a csúcshőmérséklet 26-33 fok között alakulhat, a Dunántúlon lesz melegebb az idő.

26-33 °C

Top hírek

Napló ma

Ki ne hagyd!

JÓ SZÉRIÁBAN VANNAK AZ OROSZOK: MOST ÜTÖTTEK, RUGDOSTAK EGY BÍRÓT! - videó

NHL: minden idők negyedik leghosszabb mérkőzését nyerte meg a Tampa Bay (videó)

Új Dirty Dancing-film készül, méghozzá az eredeti mozi főszereplőjével

Elképesztően szürreális klippel sokkol Kylie Minogue

Blogstar video

Közösség

Most írtátok

Megtartotta utolsó sajtótájékoztatóját az operatív törzs. Ön mennyire elégedett az általuk végzett munkával?

Szavazok
Fontos a véleményed. Ne tartsd magadban, BLOGOLJ!
Ha üzenni szeretnél nekünk, itt azonnal megteheted:

Elküld

Még több