Blogolj!
Június 30., kedd

A hosszú kések éjszakája

2020.06.30.
Ragnar Volarus

1934. június 30-a során számolt le Adolf Hitler náci vezető legfőbb ellenfeleivel, többek között Ernst Röhmmel, az SA vezérkarával, valamint számos konzervatív politikussal. A véres eseményt a nácik később Röhm-puccsként interpretálták a német nép számára, a későbbi korokban pedig Kolibri-hadművelet, vagy a hosszú kések éjszakája néven vált híressé.

A szélsőjobboldali pártvezér Adolf Hitler az 1923-as sörpuccs óta készült a hatalom erőszakos megszerzésére, de végül azt Hindenburg elnök kinevezésének köszönhetően kaparintotta meg. Az 1929-ben kezdődő nagy gazdasági világválság megroppantotta a weimari köztársaságot, a zűrzavar pedig a szélsőséges eszméknek kedvezett. 1930 után Németország élén már konzervatív elnöki kabinetek álltak, melyeket Heinrich Brüning, Franz von Papen, majd Kurt von Schleicher vezetett. Hitler ebbe a sorba állt be, amikor 1933 januárjában megkapta a kancellári pozíciót. A vezető konzervatív politikusok eszközt láttak benne, és erős – az 1932. novemberi választásokon 32%-ot szerző – pártjában a másik szélsőség, a kommunizmus letörésére, ugyanakkor meglehetősen alábecsülték a későbbi Führer vezetői képességeit.

Hitler a Reichstag februári felgyújtása után ugyanis kikerült von Papen befolyása alól; hajtóvadászatot kezdett a kommunisták ellen, és kikényszerítette az 1933. évi választások megtartását, ahol az NSDAP – az SA terrorja segítségével – fölényes győzelmet aratott. Ezt követően megkezdődött a német állam náci elvek szerinti átalakítása, amit a kancellár a felhatalmazási törvény révén diktátori hatalommal irányíthatott. Hitler villámgyorsan teljhatalmat szerzett, így mozgalmában elérkezett az az idő, amikor megszabadulhatott ellenfeleitől és potenciális riválisaitól. Ez volt a hosszú kések éjszakáján elkövetett gyilkosság- és emberrablás-sorozat motivációja.

1934 első félévében már egyértelművé vált, hogy Hitlernek két irányból is támadással kell számolnia: az egyik oldal az Ernst Röhm által vezetett félkatonai szervezet, az SA volt, mely az utcára vitt terrorral oroszlánrészt vállalt a kancellár hatalmának megszilárdításában. Ebben az időszakban már az SA volt a legnagyobb fegyveres testület Németországban, miután több mint négymilliós tagot számlált. Hitler igen jó viszonyban állt Röhmmel, és elismerte érdemeit, 1934-es terveit azonban már nem akarta támogatni: régi harcostársa ugyanis a „forradalom továbbfejlesztése”, azaz a szocialista átalakulás mellett kardoskodott, amiben a főszerepet az SA játszotta volna, mint a Német Birodalom majdani hadserege. Bár Röhm lojális volt Hitlerhez, a vezető nem akart ekkora hatalmat adjon kezébe, ráadásul kifejezetten keresztezte terveit az utcai harcos és forradalmár imázs, mert ez elriasztotta a tőkét a közeléből.

A sajtóban még február táján küzdelem kezdődött Röhm és a Hitler álláspontját képviselő Rudolf Hess között, miközben a titkosszolgálatok megkezdték az SA-ról szóló terhelő bizonyítékok begyűjtését. Hitler terve egyszerűen annyi volt, hogy kihasználta Röhmék riválisainak félelmét és irigységét: a Himmler vezette SS, a Hedyrich-féle Sicherheitsdienst, a Diels által irányított Gestapo, és a birodalmi hadsereg, a Reichswehr készséges segítségével készült fel a mind terhesebbnek érzett Sturmabteilung szétverésére. Míg az előbbi szervezetek az információs és propagandahátteret biztosították a leszámoláshoz, a Reichswehr fegyvereket ígért az akcióra; ezt Hitler azzal érte el, hogy megígérte, a tisztogatás után biztosítja majd a birodalmi fegyveres erők monopol helyzetét.

Az SA mind nyilvánvalóbb elégedetlensége mellett nem volt titok az sem, hogy a Hitlert hatalomra juttató politikusok is szembehelyezkedtek a náci diktatúra kiépítésével: Schleicher bíráló nyilatkozatai mellett a legnagyobb arculcsapás von Papen június 17-i marburgi egyetemi beszéde volt, melyben a kancellártól önmérsékletet kért, és az egyeduralom kiépítésének leállítását követelte. Mivel információk szivárogtak ki arról, hogy Röhm valószínűleg felvette a kapcsolatot a rendszer konzervatív ellenzékével, Hitler azonnali fellépést sürgetett: június 25-én Berlinben úgy vázolta a helyzetet, hogy az SA lázadása küszöbön áll, három nappal később pedig már összeállították a „Reich-listát” is, mely a likvidálandók névsorát tartalmazta.

Miután Papen június 30-ra tárgyalásokat kezdeményezett Hindenburg elnökkel – az egyetlen emberrel, akitől Hitler még tarthatott –, adva volt az akció dátuma is. Előkészítésként a náci vezető elrendelte, hogy az SA parancsnokai ezen a napon jelenjenek meg Bad Wiesseében – Röhm itt kezeltette reumatikus panaszait – bizonyos tárgyalások végett. A bajorországi fürdővárosban aztán a tisztogatás irányítói könnyűszerrel begyűjthették az SA vezérkarának jelentős részét.

Hitler június 30-án hajnalban érkezett meg Münchenbe, ahol saját maga fokozta le a Sturmabteilung két vezetőjét, majd Röhm szállodájába ment, és reggel letartóztatta az SA ébredező parancsnokát. Időközben az SD és az SS egységei rátörtek a félkatonai szervezet vezetőségének nagy részére, és azonnal a müncheni börtönbe hurcolták őket. Itt a listán szereplőket azonnal lelőtték, másnap reggel pedig – miután nem volt hajlandó öngyilkosságot elkövetni – kivégezték magát Röhmöt is. Tíz óra tájban aztán Hitler megadta a jelszót – ez volt a Kolibri – és a kommandósok szerte az országban megindultak a Reich-listán szereplők begyűjtésére: ekkor már nem csak SA-vezetők kerültek őrizetbe, hanem keresztény vezetők és konzervatív politikusok – például Schleicher – valamint Hitler ellenlábasai – például Gustav von Kahr – is. A politikai indíttatású vérengzések három napig tartottak, és becslések szerint 150-200 ember életét követelték; Viktor Lutze, az SA későbbi vezetője például a félkatonai szervezet halottainak számát utóbb 82 főben határozta meg.

A hosszú kések éjszakájának voltak nagy túlélői is, mint Wilhelm von Preussen egykori trónörökös, vagy von Papen kancellárhelyettes, akit befolyása miatt nem mertek bántani, ugyanakkor számos közeli munkatársát – elsőként beszédíróját, Edgar Jungot – kegyetlen módon meggyilkolták. Gyakran a tisztogatás ártatlan áldozatokat is szedett, például Schleicher volt kancellár feleségét, vagy Wilhelm Schmid zenekritikust, akit az azonos nevű SA-parancsnok helyett, tévedésből küldtek a halálba. A véres akcióval Hitler egyszerre kétfelé sújtott le, hiszen megtörte – és gyakorlatilag az SS alá rendelte – a Lutze által átvett SA szervezetét, miközben legfőbb konzervatív ellenfeleit is megsemmisítette, vagy megfélemlítette.

A hosszú kések éjszakáját ugyanakkor a náci vezetésben ellentmondásosan zárták le: egyfelől Goebbels propagandaminisztériuma minden lehetséges módon törekedett Röhm feketítésére, amit főleg homoszexualitásán keresztül, és az állítólagos konspirációk „leleplezése” révén értek el. Másfelől azonban a kivégzettek hozzátartozói évjáradékot kaptak a német államtól, Hitlernek pedig bele kellett egyeznie néhány tiszt – titkos – rehabilitációjába, mivel a belső mészárlást követően a fegyveres erők morálja zuhanásnak indult. Minden negatív következmény dacára Hitler az ősi „Oszd meg és uralkodj!”-elv alapján elérte célját, és megszabadult szinte valamennyi potenciális ellenfelétől. Hindenburg hamarosan bekövetkező halála után aztán könnyedén megszerezte az elnöki szerepkörrel járó jogokat is, ezzel pedig Németország Führere lett.

Névnapok

Pál, Apostol, Bese, Emília, Március

Események

1648
Útnak indult Szemjon Gyezsnyov orosz kozák, akinek expedíciója elsőként hajózott át az Ázsiát és Amerikát elválasztó Bering-szoroson.
1859
Charles Blondin francia akrobata elsőként kelt át a Niagara vízesés fölött kifeszített kötélen.
1884
Megtartották az utolsó operaelőadást a Nemzeti Színházban, amely ezután teljesen drámai színházzá alakult.
1889
Párizsban megalakult az Interparlamentáris Unió (IPU).
1894
Londonban megnyitották a brit főváros szimbólumává vált Tower Bridge-et.
1905
Albert Einstein publikálta speciális relativitás-elméletét. (115 éve)
1908
A szibériai Köves-Tunguzka folyó felett megsemmisült egy meteor, amely kétezer négyzetkilométernyi területen letarolta a tajgát.
1934
A náci Németországban megkezdődött "a hosszú kések éjszakájaként" ismert leszámolássorozat, amelynek során Adolf Hitler kancellár végzett potenciális ellenfeleivel.
1959
Megkezdték a Kossuth Rádióban a Szabó-család című családregény sugárzását. (A sorozat 2007-ben ért véget.)
1960
Elnyerte függetlenségét a 75 évig gyarmati uralom alatt álló Belga-Kongó, kikiáltották a Kongói Köztársaságot. (60 éve)
1965
Üzembe helyezték a százhalombattai Dunai Kőolajfinomítót, amely ma a MOL-csoport legnagyobb kőolaj-feldolgozó létesítménye. (55 éve)
1971
Három szovjet űrhajós életét vesztette, amikor a Szojuz-11 űrhajó leszálló kabinjából elszökött a levegő.
1989
Az Országgyűlés a honvédelmi törvényt módosítva bevezette az alternatív katonai szolgálatot.
1996
A budapesti Hősök terén újraavatták az 1928 óta ott álló, felújított Hét vezér szoborcsoportot.
1997
Véget ért a 156 éves brit uralom, Hongkong, Ázsia utolsó gyarmata visszatért Kínához.
2009
Az észak-olaszországi Viareggióban 32 ember halt meg, amikor kisiklott, majd felrobbant egy cseppfolyós földgázt szállító szerelvény.
2016
Magyarországon először végeztek kombinált tüdő- és vesetranszplantációt.

Születések

1860
ANDRÁSSY Gyula ifj. az utolsó osztrák-magyar külügyminiszter, akadémikus (160 éve)
1892
LAJTHA LÁSZLÓ Kossuth-díjas zeneszerző, népzenekutató
1893
ULBRICHT, Walter német kommunista politikus, a keletnémet állampárt főtitkára és az NDK Államtanácsának elnöke
1900
SZABÓ Ernő színész, kiváló művész, a rádiós Szabó-család sorozat családfője (120 éve)
1911
MILOSZ, Czeslaw Nobel-díjas lengyel költő, író, műfordító
1912
SZŐTS ISTVÁN Kossuth-díjas filmrendező, az Emberek a havason alkotója
1926
BERG, Paul Nobel-díjas amerikai biokémikus, a génsebészet megalapozója
1928
PÁRKAI István Kossuth-díjas karnagy, a nemzet művésze
1930
TÜSKÉS Tibor József Attila-díjas író, irodalomtörténész (90 éve)
1951
CLARKE, Stanley amerikai dzsesszbőgős, basszusgitáros
1955
LEVITS, Egils lett köztársasági elnök (65 éves)
1966
TYSON, Mike amerikai nehézsúlyú bokszvilágbajnok
1978
BARCZA Zsolt Kossuth-díjas zenész, a Csík zenekar tagja
1985
PHELPS, Michael 23-szoros olimpiai bajnok amerikai úszó, minden idők legeredményesebb olimpikonja (35 éves)

Halálozások

1919
RAYLEIGH, Lord (John William Strutt) Nobel-díjas angol fizikus, az argon egyik felfedezője
1953
PUDOVKIN, Vszevolod Illarionovics szovjet filmrendező, a némafilmkorszak jelentős alakja
1964
HOMONNAY Tivadar keresztényszocialista politikus, 1942-44-ben Budapest főpolgármestere
1984
FABRE, Henri francia pilóta, a gyakorlatban is alkalmazható hidroplán feltalálója
1986
LÉKAI LÁSZLÓ bíboros, esztergomi érsek
1997
ANDORKA Rudolf Széchenyi-díjas szociológus, akadémikus
2001
ATKINS, Chet amerikai countryzenész, gitáros
2003
BALASSA PÉTER József Attila-díjas kritikus, esztéta, irodalomtörténész
2005
NOVÁK Éva olimpiai bajnok úszó (15 éve)
2009
BAUSCH, Pina német tánckoreográfus
2012
SAMIR, Jichak izraeli miniszterelnök
2015
KORONDI György Liszt Ferenc-díjas tenor, érdemes művész (5 éve)
2017
VEIL, Simone francia politikus, az Európai Parlament első női elnöke, a holokauszt túlélője

Időjárás

Kedden már sok napsütésre számíthatunk, csupán helyenként növekedhet meg átmenetileg a felhőzet, de számottevő csapadék sehol sem várható. Északon a nyugatias, nyugaton a délies szél lehet élénk. Hajnalra helyenként párássá válhat a levegő. Reggel 11 és 17, délután 25 és 31 fok között alakul a hőmérséklet. Napközben sokfelé extrém erős lehet az UV-sugárzás.

25-31 °C

Top hírek

Napló ma

Ki ne hagyd!

Helyreállt a világ dicsősége

VIDEÓ: GÓLPASSZAL TÉRT VISSZA DZSUDZSÁK!

South Park népe kivonult a denveri stadionba

NOS, AKKOR ITT A VÁLASZ

Blogstar video

Közösség

Most írtátok

Ön szerint fontos, hogy újra napi rendszerességgel tájékoztat minket az operatív törzs?

Szavazok
Fontos a véleményed. Ne tartsd magadban, BLOGOLJ!
Ha üzenni szeretnél nekünk, itt azonnal megteheted:

Elküld

Még több