Blogolj!
Június 29., hétfő

III. Callixtus pápa elrendeli a „déli harangszót”

2020.06.29.
Ragnar Volarus

1456. június 29-én rendelte el III. Callixtus pápa, hogy a katolikus templomokban minden nap kondítsák meg a harangokat, és imádkozzanak a török támadásra készülő magyarok győzelme érdekében. A pápai bulla a köztudatban úgy maradt meg, mint a „déli harangszóra” való felhívás, ez azonban nem felel meg teljesen a valóságnak.

III. Callixtus személyében 1455-ben olyan egyházfő nyerte el a tiarát, aki középkori elődeihez hasonló kitartással hirdette a keresztes háború eszméit – ő azonban már nem a Szentföld felszabadítására, hanem a keresztény Európa védelmére szólította fel híveit. Ebben az időben úgy tűnt, az Oszmán Birodalom terjeszkedésének már semmi sem szabhat gátat, 1453-ban ugyanis II. Mehmed szultán (ur. 1451-1481) kezére került a „keleti Róma”, vagyis Konstantinápoly, az ortodox kereszténység központja, a középkor legnépesebb városa. Ezzel a győzelemmel a törökök hatalmas energiát szabadíthattak fel, amit Európa és elsősorban Magyarország meghódítására akartak fordítani: II. Mehmed Bizánc megszerzése után nyíltan Nándorfehérvár és Buda elfoglalását tűzte ki céljául.

Bár Hunyadi János erdélyi vajda az oszmánok elleni védekezés során sikeres hadvezérnek bizonyult, az 1444-es várnai, 1448-as rigómezei ütközet megmutatta, hogy ez az egyetlen ország képtelen lesz ellenállni a török támadásnak, ráadásul a magyar trónon ülő V. László (ur. 1453-1457) – elődeivel ellentétben –  csak a magyar koronát birtokolta. Az oszmán előkészületek már két évvel a hadjárat előtt megkezdődtek, ezért a Rómába küldött királyi követek már 1454-ben közölték V. Miklós pápával, hogy Magyarország ebben a helyzetben kénytelen lesz békét kötni a törökkel.

Mivel az új pápa, Callixtus attól tartott, hogy a béke az oszmán csapatok Itáliába kalauzolását jelentené, kitartó szervezésbe kezdett, és a német, francia, angol és itáliai udvarokban próbált segítséget szerezni, de hiába: mióta 1396-ban Nikápolynál a keresztes lovagsereg döntő vereséget szenvedett, egy hasonló vállalkozás nem élvezett túl nagy népszerűséget. III. Callixtus végül jobb híján, isteni csodában bízva rendelte el 1456. június 29-én, hogy a hívek imádkozzanak a kereszténység megmeneküléséért, és kondítsák meg a harangokat.

A callixtusi bullával kapcsolatban máig számos tévhit él a köztudatban: a legismertebb, hogy a pápa a Nándorfehérvárnál kivívott magyar győzelem emlékére rendelte el a harangok megszólalását. Ezt a hiedelmet azonban az események kronológiája is cáfolja: II. Mehmed hadai ugyanis csak három nappal a pápa felhívása után, július 2-án kezdte meg Nándorfehérvár ostromát. A másik tévhit – melyet még többen tartanak valódinak – az, hogy III. Callixtus 1456-ban a déli harangszó megtartását rendelte el. Ennek maga a pápai bulla mond ellent, mely úgy fogalmaz: délután 3 és 6 óra között félóránként kondítsák meg – háromszor – a templomok harangjait, és közben – ugyancsak háromszor – imádkozzák el a hívek az Úrangyala nevű imádságfüzért.

Callixtus nem tudhatta, de a sorsdöntő ütközet három nappal később már meg is kezdődött, melynek végén Hunyadi János, Szilágyi Mihály, és Kapisztrán János ferences szerzetes vezetésével július 22-én a védők győzedelmeskedtek. Ez idő alatt a bullát még Itália földjén sem hirdették ki, tehát az Európa nagy részére a győzelem hírével egy időben, vagy azután érkezett meg. Ennek tulajdonítható, hogy a harangszót sokan mindmáig a nándorfehérvári diadal jelének tartják. Később egyébként maga III. Callixtus is korrigálta rendeletét, és a kiszabott imádságokat már nem könyörgésként, hanem hálaadásként mondatta el a katolikus egyház híveivel. A pápai udvarba augusztus 6-án jutott el Hunyadiék győzelmének híre, ezért a pápa hálából beiktatta az Úr színeváltozásának napját a katolikus egyház hivatalos ünnepnapjai közé.

Már csak egy kérdést kell megválaszolnunk: hogyan alakult ki a déli harangozás szokása, ha Callixtus azt a délutáni órákra rendelte el? Mindenekelőtt le kell szögeznünk, hogy annak születése semmiképpen sem a nándorfehérvári eseményekhez köthető: a konstanzi zsinat határozata szerint ugyanis péntek délben – Jézus szenvedésének emlékére – már több évtized óta rendszeresen megszólaltak a harangok. A két szokást az 1500-as szentév alkalmával kiadott pápai bulla kapcsolta össze, miután VI. Sándor – a növekvő török veszély okán – megerősítette elődje 1456-os rendelkezését, és minden napra elrendelte a déli harangozást. Ez a szokás azután szinte mindenhol elterjedt; 1500 óta a húsvéti nagyhét utolsó napjainak kivételével – mivel ekkor „Rómába mennek” – a harangok minden délben a magyar történelem egyik legjelentősebb győzelmére emlékeztetik a keresztény világot.

Névnapok

Péter, Pál, Aladár, Emma, Ivetta, Judit, Keve, Orbán, Orbó, Petra, Szalóme, Szulamit, Urbán

Események

1456
III. Callixtus pápa a Nándorfehérvár elleni török támadás kivédésére szolgáló könyörgésként elrendelte a déli harangozást.
1520
Az Azték Birodalom fővárosában, Tenochtitlanban meghalt a spanyol konkvisztádorok fogságába esett II. Moctezuma, az utolsó jelentős azték uralkodó. (500 éve)
1613
Leégett a londoni Globe Színház, ahol William Shakespeare darabjait bemutatták.
1885
Megalakult a Magyarországi Tornaegyletek Szövetsége, ez a nap a hazai tornasport kezdete. (135 éve)
1888
Elkészült a világ legrégibb zenei felvétele, a londoni Kristálypalotában Händel Izrael Egyiptomban című oratóriumának egy részletét rögzítették fonográf-hengerre.
1945
Szovjet-csehszlovák egyezményt írtak alá, amelynek értelmében Kárpátalját a Szovjetunióhoz, Ukrajnához csatolták. (75 éve)
1972
Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága felfüggesztette a halálbüntetések végrehajtását, a moratóriumot 1976-ban szüntették meg.
1990
Útnak indult Gibraltárból Kopár István, aki első magyarként vitorlázta körül a Földet egy kikötéssel. (30 éve)
2007
Kereskedelmi forgalomba került az Apple cég első telefonja, az iPhone.
2010
Az Országgyűlés köztársasági elnökké választotta Schmitt Pált, a Fidesz-KDNP jelöltjét, aki augusztus 6-án lépett hivatalba. (10 éve)

Születések

1326
I. MURÁD török szultán, az egyik legnagyobb oszmán hódító
1819
BALCESCU, Nicolae román politikus és történész, az 1848-as havasalföldi forradalom egyik vezetője, 1849-ben a magyar-román megbékélési tervezet egyik aláírója
1886
SCHUMAN, Robert francia politikus, az európai integrációs folyamat egyik kezdeményezője, az "egyesült Európa atyja"
1900
SAINT-EXUPÉRY, Antoine de francia író, pilóta, legismertebb műve A kis herceg (120 éve)
1925
NAPOLITANO, Giorgio 2006-2015 között olasz államfő (95 éves)
1929
FALLACI, Oriana olasz író, újságíró
1930
MROZEK, Slawomir lengyel író, az abszurd-groteszk dráma képviselője (90 éve)
1932
DEIM Pál Kossuth-díjas festő, grafikus, a nemzet művésze
1945
HORVÁTH Péter Balázs Béla-díjas fotóművész (75 éves)
1948
PAICE, Ian angol rockzenész, a Deep Purple dobosa
1963
MUTTER, Anne-Sophie német hegedűművésznő
1965
FIDEL László olimpiai ezüstérmes, ötszörös világbajnok kajakozó (55 éves)

Halálozások

1315
BOLDOG LLULL, Raymond (Raimondus Lullus) spanyol matematikus, filozófus, teológus
1854
KOSSUTH Zsuzsanna Kossuth Lajos húga, akinek születésnapját az Országgyűlés a magyar ápolók napjává nyilvánította
1861
BARRETT BROWNING, Elisabeth angol költőnő
1875
V. FERDINÁND Habsburg-házi osztrák császár, magyar és cseh király, az 1848-as áprilisi törvények szentesítője (145 éve)
1895
HUXLEY, Thomas Henry angol természettudós, Darwin műveinek népszerűsítője (125 éve)
1940
KLEE, Paul svájci festő, grafikus (80 éve)
1941
PADEREWSKI, Ignacy Jan lengyel zongoraművész, zeneszerző, 1919-ben hazája miniszterelnöke
1955
SZEKFŰ Gyula történész (65 éve)
1967
MANSFIELD, Jayne amerikai filmszínésznő, egy korszak szex-szimbóluma
1990
DRÉGELY László Balázs Béla-díjas díszlettervező, festőművész, érdemes művész (30 éve)
1995
TURNER, Lana amerikai filmszínésznő (25 éve)
2003
HEPBURN, Katharine amerikai filmszínésznő, az egyetlen négyszeres Oscar-díjas színész
2000
GASSMAN, Vittorio olasz színész, rendező (20 éve)
2010
LEOPOLD, Rudolf Ausztria legjelentősebb műgyűjtője (10 éve)

Időjárás

Hétfőn kezdetben napos idő várható, legfeljebb északkeleten és északnyugaton fordulhat elő néhol zápor, zivatar. Délután északnyugat felől heves záporokkal, zivatarokkal, valamint erősen viharossá váló északnyugati széllel hidegfront érkezik. A front előtt északnyugaton 26-29, máshol 30-36 fokig melegszik a levegő, a front érkezésekor viszont hirtelen 15 fokkal is visszaeshet a hőmérséklet.

26-36 °C

Top hírek

Napló ma

Ki ne hagyd!

JÓ SZÉRIÁBAN VANNAK AZ OROSZOK: MOST ÜTÖTTEK, RUGDOSTAK EGY BÍRÓT! - videó

NHL: minden idők negyedik leghosszabb mérkőzését nyerte meg a Tampa Bay (videó)

Új Dirty Dancing-film készül, méghozzá az eredeti mozi főszereplőjével

Elképesztően szürreális klippel sokkol Kylie Minogue

Blogstar video

Közösség

Most írtátok

Megtartotta utolsó sajtótájékoztatóját az operatív törzs. Ön mennyire elégedett az általuk végzett munkával?

Szavazok
Fontos a véleményed. Ne tartsd magadban, BLOGOLJ!
Ha üzenni szeretnél nekünk, itt azonnal megteheted:

Elküld

Még több