Blogolj!
Május 20., szerda

225 éve végezték ki a magyar jakobinusokat

2020.05.20.
Ragnar Volarus

Kétszázhuszonöt éve, 1795. május 20-án végezték ki a Vérmezőn Martinovics Ignácot és négy társát, a magyar jakobinus összeesküvés vezetőit.

Az első magyarországi köztársasági mozgalom vezetője, az 1755-ben született Martinovics Ignác ferencrendi szerzetes, majd tábori lelkész volt. 1781-ben Potocki Ignác lengyel gróffal bejárta Nyugat-Európát, ahol tudós társaságokkal és szabadkőműves szervezetekkel került kapcsolatba, a felvilágosodás híve lett. 1783-tól a lembergi egyetem természettant tanított, rövid ideig dékán is volt, 1787-ben Filozófiai írások címmel közzétette az következetesen materialista, ateista magyar filozófiai művet. A hatalmas becsvágytól fűtött Martinovics sikertelenül pályázta meg a pesti egyetem katedráját, ezután sértettségében másként próbál érvényesülni. Az új király, II. Lipót titkosrendőrségének ügynöke lett, szabadkőművesekről és a betiltott jezsuita rend tagjairól jelentett, jóllehet pár hónappal korábban kelt röpiratában az oligarchia és az egyház hatalmának megdöntésére, polgári reformok bevezetésére buzdított. 1791-ben udvari vegyésszé és tanácsossá, majd szászvári apáttá nevezték ki.

1792-ben, I. Ferenc trónra lépése után elbocsátották az udvartól, de ő még egy ideig írta jelentéseit és javaslatait. Választ nem kapott, sőt, a liberalizálódást és a nemzeti törekvéseket elutasító I. Ferenc elkoboztatta három névtelenül megjelent, lázítónak minősített munkáját. Az ateista apát elkeseredésében titkos, vagy legalábbis annak szánt szervezkedésbe kezdett. 1794 tavaszán a párizsi jakobinusok mintájára két titkos szervezetet hozott létre: a Reformátorok Társaságában a hazai nemesi reformereket, a Szabadság és Egyenlőség Társaságában a jakobinus eszmék híveit tömörítette. A két társaság számára francia és latin nyelven külön programot, kátét írt. A főigazgató szerepét maga vállalta, az igazgató tiszt a reformereknél Sigray Antal gróf (a szervezkedés egyetlen főnemesi rangú résztvevője), a másik társaságnál Hajnóczy József, Laczkovics Jánost és Szentmarjay Ferenc feladata lett.

Közülük egyedül Hajnóczy tekinthető jelentékeny gondolkodónak, aki ügyvédi diplomával rendelkezett, a Nemzeti Múzeumot megalapító Széchényi Ferenc gróf titkára, majd Szerém megye alispánja is volt. Röpirataiban bírálta a feudális alkotmányt, követelte az örökváltság és a jobbágyok birtokjogainak törvénybe iktatását, a nemesség megadóztatását, az egyházi javak szekularizációját, a közteherviselést és a sajtószabadságot, barátai között a francia jakobinus alkotmány latin fordítását terjesztette.

A szervezkedés mindössze 2-300 tagra terjedt ki. A belépőknek esküt kellett tenniük, hogy a társaság elveit terjesztik, s legalább két új tagot szereznek, valós tevékenységük a Reformátorok Kátéjának másolásában és terjesztésében merült ki. A tagok megválasztásánál nem jártak el a kellő óvatossággal, így a titkosrendőrség hamar az összeesküvés nyomára jutott. Martinovicsot huszadmagával 1794. július 23-án (majdnem egyidejűleg a párizsi jakobinusok bukásával) fogták le Bécsben. Vallomása és a besúgók jelentései nyomán hetek alatt felgöngyölítették az összeesküvést, az igazgatókat augusztus 16-án Budán vették őrizetbe. A letartóztatottakat Bécsbe vitték, de novemberben 13 vármegye tiltakozása nyomán visszahozták őket Budára.

A magyar jakobinusok pere különleges szabályok mellett, a nyilvánosság teljes kizárásával folyt. Bíróság elé 52-en kerültek, védőjük az a Toporczi Horváth Jakab ügyvéd volt, akinek városligeti sírján egyetlen latin szó áll: FUIT (VOLT). A vizsgálatokat 1795. április 20-án fejezték be, a vádlottak közül 18-at ítéltek felségsértésért és hazaárulásért halálra, közülük hetet végeztek ki, 11 vádlott kegyelmet kapott. A szervezkedést vezető Martinovics ítéletét a fej- és jószágvesztés mellett azzal súlyosbították, hogy végig kellett néznie a többiek kivégzését.

Martinovics Ignác

Sigrayt, Szentmarjayt, Laczkovicsot, Hajnóczyt, s végül az egyházi rendről két nappal korábban letett Martinovicsot 1795. május 20-án fejezték le a budai "generális kaszálóréten", mely ekkor kapta a Vérmező nevet. A kivégzés után a két katekizmust és az összeesküvők egyéb dokumentumait a vesztőhelyen elégették. Két további társukat, Szolárcsik Sándort és Őz Pált - akik nem tartoztak a vezetők közé, de a hatóságok nem láttak reményt "megjavulásukra" - június 3-án végezték ki ugyanott. A magyar jakobinusok közül 18-an kerültek a kufsteini, spielbergi és munkácsi várbörtönökbe, köztük Kazinczy Ferenc, Verseghy Ferenc, Batsányi János és Szentjóbi Szabó László.

A kivégzetteket titokban temették el, sírjukat 1914-ben találták meg az egykori katonai temetőben, a mai Szilágyi Erzsébet fasor és Kútvölgyi út sarkánál. Itt újratemették őket, majd 1960-ban a Kerepesi temető díszsírhelyeibe kerültek. A magyar jakobinusokat a Vérmezőn álló emlékmű idézi, a közeli térnek is ők a névadói.

A jakobinus mozgalom az első demokratikus, polgári jellegű szerveződés volt Magyarországon, amely az akkor legmodernebb eszmék hazai átültetésével próbálkozott. Mivel tömegtámogatása nem volt, eleve kudarcra volt ítélve, ám ebben közrejátszott vezetőjének nem éppen feddhetetlen jelleme is - Martinovics mártírsorsa nyomán sem példaképként, inkább tragikus alakként maradt meg az emlékezetben. Utóéletük igen változatos, az 1848-as forradalmárok, köztük Petőfi, elődjüknek tekintették mozgalmukat. Mások, mint Fraknói Vilmos püspök-történész - aki Martinovics udvari kapcsolatait feltárta - istentelen lázadóknak minősítették őket. Az első alapos kutatást Benda Kálmán végezte el 1957-ben, majd Elek Judittal kiadta a per válogatott anyagát is Vizsgálat Martinovics Ignác szászvári apát és társai ügyében címmel, ennek alapján Elek Judit filmet is rendezett.

Névnapok

Bernát, Felícia, Hanna, Balabán, Bernarda, Bernárd, Galamb, Gerle, Johanna, Kolomba, Palóma és Tália

Események

1092
Megrendezték a szabolcsi zsinatot, ennek határozatai képezik Szent László király első törvénykönyvét.
1498
Vasco da Gama portugál hajós Afrika megkerülésével elérte India partjait, ezzel megnyílt a hajóút Európa és India között.
1795
A budai Vérmezőn lefejezték a magyar jakobinus mozgalom vezetőit. (225 éve)
1877
Megjelent a Népszava első száma.
1882
Ausztria-Magyarország, Németország és Olaszország hármas szövetséget kötött.
1902
Kuba független lett, az amerikai csapatok kivonultak a szigetországból, s kikiáltották a Kubai Köztársaságot.
1912
A Városligetben megnyílt az újjászervezett Állatkert.
1927
Charles Augustus Lindbergh amerikai repülőtiszt a világon elsőként repülte át egyedül és leszállás nélkül az Atlanti-óceánt New Yorktól Párizsig.
1945
Megjelent a Ludas Matyi című szatirikus hetilap első száma. (75 éve)
1981
Pécs közelében felbocsátották az első magyar hőléghajót próbaútjára.
1995
Útnak indították a Mir űrállomás-rendszer ötödik elemét, a Szpektr amerikai, európai és orosz műszerekkel felszerelt geofizikai kutatómodult, amely a Mir kutatási lehetőségeit bővítette tovább. (25 éve)
2006
Kínában, a Jangce folyón felavatták a világ legnagyobb vízerőművét, a Három Szoros nevű, 2309 méter hosszú és 185 méter magas duzzasztóművet.
2019
Megújult az SI Nemzetközi Mértékegységrendszer, amelynek alapegységei ezután természeti/technikai állandókhoz vannak kötve.

Születések

1470
BEMBO, Pietro olasz költő, író, kritikus (550 éve)
1799
BALZAC, Honoré de francia író
1822
PASSY, Frédéric Nobel-békedíjas francia politikus, az Interparlamentáris Unió egyik alapítója, a nemzetközi döntőbíráskodás élharcosa
1851
BERLINER, Emil német születésű amerikai elektrotechnikus, az első gramofon és a barázdás hanglemez feltalálója
1860
BUCHNER, Eduard Nobel-díjas német vegyész (160 éve)
1869
JACOBS, Johann német kávékirály
1882
UNDSET, Sigrid Nobel-díjas norvég írónő
1900
FEKETE Pál újságíró, sportújságíró (120 éve)
1908
STEWART, James Oscar-díjas amerikai filmszínész
1918
LEWIS, Edward B. Nobel-díjas amerikai biológus
1944
COCKER, Joe Grammy-díjas brit-amerikai rock- és bluesénekes
1945
AKNAI Tamás Németh Lajos-díjas művészettörténész (75 éves)
1946
CHER amerikai popénekesnő, Oscar-díjas filmszínésznő
1949
MAJOR István atléta, Európa-bajnok magasugró
1952
SZAKÁCSI Sándor Jászai Mari-díjas színész
1956
PEREMARTONI Krisztina Jászai Mari-díjas színésznő

Halálozások

1506
KOLUMBUSZ, Kristóf olasz származású utazó, tengerész, az amerikai földrész felfedezője
1795
SZENTMARJAY Ferenc a magyar jakobinus mozgalom egyik igazgatója és mártírja (225 éve)
1920
ÁBRÁNYI Emil költő, újságíró, műfordító (100 éve)
1947
LÉNÁRD Fülöp magyar származású Nobel-díjas német fizikus, akadémikus
2000
RAMPAL, Jean-Pierre francia fuvolaművész, zenetudós (20 éve)
2016
RAJHONA Ádám Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész
2019
LAUDA, Niki osztrák Forma-1-es autóversenyző, háromszoros világbajnok

Időjárás

Szerdán gyakran lesz erősen felhős, borult az ég, kezdetben az ország délnyugati, déli és délkeleti tájain többfelé kialakulhat eső, zápor, néhol egy-egy zivatar sem kizárt, majd délután már csak egy-egy helyen fordulhat elő délen és délkeleten kisebb eső, futó zápor. Délután ugyanakkor északnyugat felől szakadozni kezd a felhőzet. Sokfelé élénk, erős lesz az északi-északkeleti szél. Hajnalban 10-17, délután 20-25 fok között alakul a hőmérséklet.

20-25 °C

Top hírek

Napló ma

Ki ne hagyd!

Helyreállt a világ dicsősége

VIDEÓ: GÓLPASSZAL TÉRT VISSZA DZSUDZSÁK!

South Park népe kivonult a denveri stadionba

NOS, AKKOR ITT A VÁLASZ

Blogstar video

Közösség

Most írtátok

Ön szerint fontos, hogy újra napi rendszerességgel tájékoztat minket az operatív törzs?

Szavazok
Fontos a véleményed. Ne tartsd magadban, BLOGOLJ!
Ha üzenni szeretnél nekünk, itt azonnal megteheted:

Elküld

Még több