Blogolj!
Március 25., szerda

225 éve született Vásárhelyi Pál, a Tisza-szabályozás terveinek készítője

2020.03.25.
Ragnar Volarus

Kétszázhuszonöt éve, 1795. március 25-én született Vásárhelyi Pál vízépítő mérnök, a Tisza-szabályozás terveinek elkészítője. 

Szepesolasziban (ma Spisské Vlachy, Szlovákia) látta meg a napvilágot egy székely eredetű családban, apja evangélikus kántortanító volt. Vásárhelyi a miskolci algimnáziumban tanult, majd Eperjesen filozófiát hallgatott, s itt határozott a mérnöki pálya mellett. Borsod vármegyében lett mérnökgyakornok, a pesti tudományegyetem Mérnöki Intézetében 1816-ban szerzett oklevelet.

1819-től Huszár Mátyás mellett dolgozott a Körösök, majd 1826-tól a Duna vízrajzi felmérésén. 1829-től a Széchenyi István által alapított Duna-Gőzhajózási Társaságnál a mappáció, azaz térképészeti felvétel vezetője lett. Ő irányította az Al-Duna legnehezebb, Pétervárad és Orsova közti szakaszának felmérését és elkészítette a Vaskapu szabályozásának tervét. 1833-34-ben a Duna-szabályozási királyi biztossá kinevezett Széchenyivel hosszabb nyugat-európai utat tettek, hogy tanulmányozzák a víz alatti sziklák eltávolításának módjait, megismerjék és beszerezzék a szükséges kotrógépeket. Vásárhelyi hazatérve belátta, hogy a rendelkezésre álló csekély anyagi eszközökkel nem lehet megbízható al-dunai hajóutat kiépíteni, ezért csak a fő akadályok eltávolítását és egy vontatóút kiépítését javasolta.

A később Széchenyiről elnevezett al-dunai utat 1837-ben adták át: a legnagyobb részt sziklába vágott, sok helyen támfalakkal és hidakkal kiegészített vontatóút a leglátványosabb ilyen építmények egyike. Megkezdték a Vaskapu-szorosban zúgók és sziklafalak közt haladó folyó szabályozási munkálatait is, de ezt a kormánytámogatás megvonása miatt nem tudták befejezni. (Ezt Vásárhelyi korszerűsített tervei szerint csak 1889-96 közt hajtották végre.)

Vásárhelyi 1837-ben a Vízügyi és Építészeti Főigazgatóság budai központjába került, 1841-ben első hajózási mérnök és központi hajózási felügyelő lett, ő ellenőrizte az országban folyó vízi munkálatokat. Részt vett a Száva-folyó szabályozásának előkészítésében, később a Fertő-tó levezető csatornáját építette, amely lehetővé tette a Hanság megművelését. 1838-ban egy pesti kétnyílású lánchíd tervét nyújtotta be, 1843-ban elkészítette az akkori Magyarország vízrajzi térképét, s a Duna és mellékfolyóinak az Adria szintjéhez képest mért magassági táblázatát. 1842-ben bekapcsolódott a hazai folyók szabályozásával foglalkozó törvénytervezet előkészítésébe.

1845-től Széchenyi műszaki tanácsadójaként dolgozta ki a Tisza-szabályozási tervét, miután végighajóztak a folyón. (A kanyargó Tisza gyakori árvizei évszázadokon át állandó fenyegetést jelentettek az ország termékeny alföldi régiójában, lehetetlenné téve a mezőgazdasági területek növelését, az ipartelepítést, a közlekedési útvonalak kiépítését. A szabályozás megkezdéséhez a végső lökést az 1844-es és 1845-ös pusztító árvizek adták meg.)

Vásárhelyi fogalmazta meg azt a máig érvényesnek tekintett elvet, mely szerint a cél a víz minél gyorsabb elvezetése a Kárpát-medence "teknőjéből", amit a folyókanyarok átvágásával és töltések építésével kívánt elérni. A Helytartótanács által külföldi szakértőként meghívott Pietro Paleocapa, a Pót is szabályozó olasz mérnök azonban a folyó töltésezését javasolta, az átmetszéseket csak másodrendű kérdésnek tekintette.

A tanácskozáson részt vett a helytartóság közlekedési osztályának elnökévé kinevezett Széchenyi István gróf is, akinek tekintélyére és meggyőző erejére igen nagy szükség volt a 22 különböző érdekű törvényhatósághoz tartozó Tisza-völgy egységes szabályozásának lebonyolításához. Széchenyi 1846. január 19-ére Pestre hívta egyeztetésre a helyi vízvédelmi társulatok és az érintett helyhatóságok képviselőit, s vezetésével január 20-án megalakult a Tiszavölgyi Társulat. Az ügyek egységes vezetésére megválasztották a központi választmányt, aláírták a tiszai szerződést, amelyben lefektették a működés alapelveit, s kimondták, hogy "a szabályozási költségek az érdekelt birtokosok által birtok és nyerendő haszon arányában fizettessenek".

Vásárhelyi 1846. március 25-én végleges formában is benyújtotta általános szabályozási terveit, amelyek Lányi Sámuel 1833-45 között készített felmérésein alapultak. A költséges terv a Tiszavölgyi Társulat választmányának április 8-i budai ülésén heves vitákat váltott ki, s az elgondolásait védelmező Vásárhelyi ott helyben szívrohamot kapott és meghalt. A Tisza szabályozása végül nélküle, de az ő tervei alapján valósult meg.

Vásárhelyi 1835-ben lett a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1838-ban rendes tagja. Számos tanulmánya közül a legfontosabb a folyók vízfolyási sebességének eloszlását valamely keresztmetszetben megadó matematikai formula, valamint a Berettyó szabályozásáról szóló akadémiai értekezése. Nevét viseli a vízügyi mérnökök kitüntetése, a Vásárhelyi Pál-díj és róla nevezték el a Tisza-völgy fenti vidékfejlesztési, árvízvédelmi és környezetvédelmi komplex programját is. Ma az erdőirtások miatt a Tisza vízgyűjtő területének csapadék-megtartó képessége csökkent, az árvizek egyre magasabbak és egyre gyorsabban érkeznek. A folyómeder már nem képes a víz továbbítására, ezért ismét előtérbe került tározók építése a mély fekvésű területeken, az árhullámok csillapítása érdekében.

Névnapok

Irén, Írisz, Annunciáta, Cézár, Ders, Ernák, Ernye, Humbert, Irina, Izméne, Jernő, Klára, Kristóf, Lúcia, Málna, Mária, Marinella

Események

1792
A Francia Nemzetgyűlés törvénybe iktatta a halálos ítéletek végrehajtási eszközeként a nyaktilót (guillotine).
1821
Görögországban általános felkelés robbant ki az évszázadokon át tartó török uralom ellen. Ez a nap a Görög Köztársaság nemzeti ünnepe.
1907
Budapesten megalakult a mai Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) jogelődje.
1945
A második világháborúban a burgenlandi Rohoncon (Rechnitz) a helyi nácik mintegy 200 magyar zsidó munkaszolgálatost mészároltak le. (75 éve)
1948
Magyarországon államosították a száznál több dolgozót foglalkoztató vállalatokat, amelyek élére munkásigazgatókat állítottak.
1957
Belgium, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, az NSZK és Olaszország Rómában aláírta az Európai Gazdasági Közösségeket létrehozó szerződést. Ezzel együtt létrejött az Európai Atomenergia Közösség is.
1959
Az MTA Központi Fizikai Kutatóintézetében üzembe helyezték a 2 MW teljesítményű, tudományos kutatásokat szolgáló kísérleti atomreaktort.
1969
John Lennon brit rockzenész és japán felesége, Yoko Ono az amszterdami Hilton szálloda egyik szobájában egy hétig tartó "béketüntetést" kezdett az ágyban.
1983
Budapesten is bemutatták Andrew Lloyd Webber Macskák című musicaljét.
1990
Magyarországon több mint 40 éves pártállami időszak után megtartották az első többpárti parlamenti választásokat, a második forduló április 8-án volt.
1994
Magyarországon megindult a GMS rendszerű digitális mobilszolgáltatás.
2012
Nyolcvan helyett 60 nap alatt szelte át egyedül, kenuval az Atlanti-óceánt Rakonczay Gábor, 5200 kilométert tett meg.
2019
Krakkóban megkezdődött Esterházy János szlovákiai magyar politikus, a felvidéki magyarság mártírjának boldoggá avatási pere.

Születések

1347
SIENAI SZENT Katalin olasz misztikus, a domonkos harmadrend tagja és egyháztanító
1795
VÁSÁRHELYI Pál vízmérnök, akadémikus, a Tisza-szabályozás tervének elkészítője (225 éve)
1830
FUCHS Emil kertész, Pest első főkertésze (190 éve)
1867
TOSCANINI, Arturo minden idők legnagyobb olasz karmestere
1881
BARTÓK Béla zeneszerző, népzenekutató, zongoraművész
1885
BECK Salamon jogász, az utolsó magyar esetjogászok egyike (135 éve)
1910
OLIVERO, Magda olasz szoprán (110 éve)
1920
BARABÁS Jenő Herder-díjas néprajztudós (100 éve)
1921
JANCSÓ Adrienne Kossuth- és Jászai-díjas színész, érdemes művész
1926
PAPP László háromszoros olimpiai bajnok, profi Európa-bajnok ökölvívó
1930
GRIBOV, Vlagyimir Humboldt-díjas orosz elméleti fizikus, a kvantummechanika kutatója (90 éve)
1940
DÁRDAY István Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező (80 éves)
1945
GALÁNFI András Kossuth-díjas fafaragó népi iparművész, a népművészet mestere (75 éves)
1947
JOHN, Sir Elton Oscar-díjas angol énekes, zongorista, zeneszerző
1965
PARKER, Sarah Jessica Golden Globe-, Emmy-díjas amerikai színésznő
1970
COSOVAN Attila Róbert Ferenczy Noémi-díjas formatervező iparművész (50 éves)

Halálozások

1614
CARRENO DE MIRANDA, Juan spanyol festő
1625
MARINO, Giambattista olasz költő, a marinizmus néven ismert iskola alapítója (395 éve)
1712
GREW, Nehemiah angol anatómus, fiziológus, a növényszervezettan atyja
1857
COLGATE, William szappan, gyertya és keményítőgyáros, aki megvetette a Colgate fogkrémgyár alapjait
1860
BRAID, James skót orvos, sebész, a hipnózis felfedezője (160 éve)
1918
DEBUSSY, Claude francia zeneszerző
1992
WALKER, Nancy amerikai színésznő, komikus, filmrendező
2005
KERTÉSZ Erzsébet József Attila-díjas író (15 éve)
2010
NOELLE-NEUMANNT, Elisabeth a politikatudomány német nagyasszonya, akinek nevéhez többek közt a hallgatás spiráljának elmélete is fűződik

Időjárás

Szerdán a Dunántúlon és délen többfelé, máshol csak néhol várható csapadék, mely kezdetben még többfelé lehet hó, majd napközben nyugaton, délnyugaton havazás, a középső tájakon és a Dunántúl más részein inkább havas eső, eső lesz a jellemző, a Tiszántúlon egy-egy futó zápor sem kizárt. Északkeleten ugyanakkor több órára kisüthet a nap. A keleti-északkeleti szelet sokfelé élénk, erős lökések kísérhetik, emiatt helyenként kisebb hófúvás is előfordulhat. Hajnalban -6 és +1, délután 0 és 9 fok között alakul a hőmérséklet.

0-9 °C

Top hírek

Napló ma

Ki ne hagyd!

JÓ SZÉRIÁBAN VANNAK AZ OROSZOK: MOST ÜTÖTTEK, RUGDOSTAK EGY BÍRÓT! - videó

NHL: minden idők negyedik leghosszabb mérkőzését nyerte meg a Tampa Bay (videó)

Új Dirty Dancing-film készül, méghozzá az eredeti mozi főszereplőjével

Elképesztően szürreális klippel sokkol Kylie Minogue

Blogstar video

Közösség

Most írtátok

Megtartotta utolsó sajtótájékoztatóját az operatív törzs. Ön mennyire elégedett az általuk végzett munkával?

Szavazok
Fontos a véleményed. Ne tartsd magadban, BLOGOLJ!
Ha üzenni szeretnél nekünk, itt azonnal megteheted:

Elküld

Még több