Blogolj!
Március 24., kedd

90 éve született Steve McQueen amerikai színész

2020.03.24.
Ragnar Volarus

Március 24-én lenne kilencvenéves Steve McQueen, az 1960-as és 70-es évek egyik legnépszerűbb amerikai filmszínésze. 

Szülei még csecsemőkorában elváltak, apját sosem ismerte, gyermekkorát nagybátyja vidéki farmján töltötte. Anyja később újra férjhez ment és magához vette, de ő több időt töltött balhés kortársaival, mint az iskolában, útja egyenesen vezetett a javítóintézetbe. A formális iskolai oktatásnak 17 évesen fordított hátat, s felcsapott haditengerésznek. Itt későbbi filmjeihez méltó bátorságról tett tanúságot, kitüntetést is kapott, mert egy kiképzési baleset során megmentette öt társát, függelemsértései miatt három év múlva mégis leszerelték.

Ezután New Yorkban alkalmi munkákból élt, az elzülléstől az mentette meg, hogy a színház nagy rajongója lett. Miután részese volt néhány off-Broadway produkciónak, a híres Actors Studio hallgatója lett, ahová kétszáz jelentkező közül egyetlenként vették fel. 1955-ben debütált a Broadwayn, a következő évben már filmet forgatott (Valaki odafönt). Első főszerepét 1958-ban kapta A massza című sci-filmben, és ő lett a Wanted: Dead or Alive című népszerű tévésorozat sztárja is.

Az áttörést 1960-ban a japán Akira Kuroszava szamurájfilmjét vadnyugati közegbe átültető A hét mesterlövész hozta meg számára 1960-ban. Ezután ügynökök, producerek és rendezők álltak sorba ajtaja előtt, ő pedig egyformán hitelesen játszott öntörvényű akcióhőst, romantikus szerelmest, bűnözőt és rendőrt. A második világháborús hadifogolytáborban játszódó A nagy szökés a legnagyobb és a legjobban fizetett sztárok sorába emelte, a Thomas Crown-ügy főszerepét már külön rá írták, hogy szépfiúként elcsábíthassa Faye Dunawayt, a San Franciscó-i zsaruban a motorokat, az autóversenyzést és a száguldást legendásan imádó McQueen maga ült a volán mögé az üldözési jelenetekben. E szenvedélyét elégíthette ki a híres 24 órás autóversenyen játszódó Le Mans című filmben is, amely nem várt csalódásnak bizonyult saját maga, a közönség és a producerek számára is, mivel még készítési költségeit sem hozta be.

1973-ban készült egyik legismertebb és legsikeresebb filmje, a Pillangó, amely a gyilkosságért elítélt francia Henri Charriere önéletrajzi bestsellere nyomán készült. Egy évvel később az évtized legnagyobb költségvetésű, egyben legjobb katasztrófafilmjében, a Pokoli toronyban (1974) tűzoltóparancsnokot alakított, partnere Paul Newman volt. A két egymásra féltékeny sztár a legenda szerint kínosan ügyelt arra, hogy egyiküknek se lehessen több szövege a másiknál és ne mutassa többet a kamera. (Kettejük sorsa már keresztezte egymást, ugyanis McQueent is kiszemelték a Butch Cassidy és a Sundance kölyök főszerepére, de pénzügyi viták miatt nem tudtak vele megegyezni, ezért lett a szerep Newmané.)

McQueen ezután hároméves pihenőt tartott, a nyugalmat úgy biztosította, hogy minden neki elküldött forgatókönyvhöz másfélmillió dolláros csekket kellett mellékelni. A feltételek szerint ha elvállalja a szerepet, jár neki még ugyanennyi, ha nemet mond, a foglalót megtarthatja, a filmezéshez 1977-ben hárommillió dolláros gázsival tért vissza... Játszott az Ibsen nyomán forgatott A nép ellenségében, szemezett a Rambo főszerepével is, de halála miatt a szerepet Sylvester Stallone kapta meg. Utolsó alakítását 1980-ban A vadász című filmben nyújtotta.

A közönség imádta, az egyik legjobban fizetett filmsztár volt, a kritikusok mégsem halmozták el díjakkal: négyszer jelölték Golden Globe-díjra, kétszer elnyerte a Henrietta Award-ot, Oscarra azonban csak 1966-ban a Homokkavicsokban nyújtott alakításáért jelölték. Érdekesség, hogy olyan filmeket utasított vissza, mint A híd túl messze van, a Missouri fejvadász, a Harmadik típusú találkozások, a Piszkos Harry vagy a Francia kapcsolat. A szenvedélyes autó- és motorversenyző McQueen, aki mintegy hatvan jármű birtokában volt, reklámfilmeket is forgatott, persze azokat is busás díjazásért.

A színész magánéletében is "macsó" volt: háromszor házasodott, emellett számtalan futó viszonya is volt. Partnereire még a szakítás után is féltékenykedett, a hatvanas években például nyilvánosan veréssel fenyegette meg a milliárdos Howard Hughest, ha az volt barátnője körül legyeskedik, aki azonnal visszavonulót fújt. Az viszont csak McQueen halála után derült ki, hogy miért követelt a forgatásokon mindig tíz borotvát és tucatnyi farmernadrágot: a csomagot annak a javítóintézetnek küldte el, amelyben néhány évet ő is eltöltött.

Steve McQueen 1980. november 7-én halt meg tüdőrákban a mexikói Juárezben, hamvait a Csendes-óceánba szórták. Halálának közvetett oka nagy hobbija, az autóversenyzés volt, betegségét a versenyeken viselt tűzálló azbesztmellény okozta. 1986 óta csillaga díszíti a Hollywoodi Hírességek Sétányát, bekerült a motorsport dicsőségcsarnokába is. Több popszámot ihletett, Sheryl Crow is írt dalt emlékére, alakját a Quentin Tarantino által rendezett Volt egyszer egy Hollywood című alkotásban Damian Lewis formálta meg.

Névnapok

Gábor, Karina, Adelmár, Alpár, Ella, Gábriel, Gabriella, Jella, Kapolcs, Katalin, Kolumbán, Miléna, Olivér, Simeon

Események

1603
VI. Jakab skót király I. Jakab néven angol király is lett, ezzel egyesült a skót és az angol korona.
1794
Krakkóban kitört a Kosciuszko-felkelés, a lengyel függetlenségi harc Oroszország ellen.
1882
Robert Koch német bakteriológus Berlinben bejelentette, hogy felfedezte a tüdőbaj kórokozóját.
1917
Az I. világháború kedvező befejezése érdekében IV. Károly osztrák császár kézzel írott levelet küldött Poincaré francia köztársasági elnöknek. (Sixtus-levél)
1945
A második világháborúban a nyugat-magyarországi Kőszegen a nyilasok és náci német katonák mintegy száz zsidó munkaszolgálatost gyilkoltak meg. (75 éve)
1961
Megnyílt a Madách Színház a budapesti Erzsébet körúton.
1972
Edward Heath brit miniszterelnök közvetlen irányítása alá vonta Észak-Írországot, felfüggesztve annak autonómiáját.
1986
A Drapál János-emlékversennyel megnyílt a Hungaroring.
1989
Alaszka partjainál zátonyra futott az Exxon Valdez tankhajó, a kiömlött 240 ezer hordó olaj az Egyesült Államok történetének egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófáját okozta.
1999
Tűz ütött ki a Mont Blanc-alagútban, a katasztrófában 39 ember vesztette életét.
2010
Zürichben sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a német Axel Springer (AS) és a svájci Ringier kiadóvállalat egyesíti kelet-európai tevékenységeit. (10 éve)
2015
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa újabb kamatcsökkentési ciklust indított, és 15 bázisponttal 1,95 százalékra, újabb történelmi mélypontra csökkentette a jegybanki alapkamatot. (5 éve)
2016
A hágai nemzetközi törvényszék negyven év börtönbüntetésre ítélte Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt, akit emberiesség elleni bűncselekmények - többek között a srebrenicai népirtás és a Szarajevó ostroma alatt elkövetett háborús bűncselekmények - miatt talált bűnösnek.

Születések

1494
AGRICOLA, Georgius német humanista, orvos, mineralógus
1607
DE RUYTER, Michiel holland tengernagy, a magyar gályarabok kiszabadítója
1835
STEFAN, Josef osztrák fizikus, a kinetikus gázelmélet egyik megalapozója (185 éve)
1844
ARANY László költő, műfordító, közgazdasági és politikai író, Arany János fia
1884
DEBYE, Peter Joseph Wilhelm Nobel-díjas holland-amerikai kémikus
1910
ORTUTAY Gyula állami díjas művelődéspolitikus, néprajztudós, akadémikus (110 éve)
1919
FERLINGHETTI, Lawrence amerikai költő, könyvkereskedő, kiadó és festőművész
1926
FO, Dario Nobel-díjas olasz drámaíró, rendező, színész
1930
McQUEEN, Steve amerikai színész, filmszínész (90 éve)
1935
VIDA Gábor Széchenyi-díjas genetikus, akadémikus (85 éves)
1938
ÁGH István Kossuth-díjas író, költő, a nemzet művésze
1948
DEBRECZENI Ferenc rockzenész, a Kossuth-díjas Omega együttes dobosa
1975
KURTI, Albin politikus, 2020. február 3. óta Koszovó miniszterelnöke (45 éves)
1980
FILLENZ Ádám Balázs Béla-díjas operatőr (40 éves)

Halálozások

1455
V. MIKLÓS római pápa (565 éve)
1603
I. ERZSÉBET angol királynő, a brit világhatalom megalapozója
1905
VERNE, Jules francia író (115 éve)
1915
DÉSY Zoltán függetlenségi politikus, a Lukács László kormányfő 1913-as lemondásához vezető panama-ügy kirobbantója (105 éve)
1922
SZÉCHENYI Ödön gróf, török pasa, tűzoltó szakember
1945
MAGYARY Zoltán jogász, a magyar közigazgatás megújítója (75 éve)
1976
MONTGOMERY, Bernard Law marsall, a második világháború legkiemelkedőbb brit katonai vezetője
1980
SZENT ROMERO, Óscar salvadori érsek, vértanú, 2015-ben boldoggá, 2018-ban szentté avatták (40 éve)
2010
CULP, Robert Emmy-díjas amerikai színész (10 éve)
2016
CRUYFF, Johan háromszoros Aranylabdás holland labdarúgó

Időjárás

Kedden folytatódik a szeles, télies idő, havazás, hófúvás, helyenként havas eső a déli, délnyugati tájakon várható, az északi tájakon hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüthet. Főként északon és nyugaton viharos szélre kell készülni. Hajnalban -7, -1, délután 3-8 fokot mérhetünk.

3-8 °C

Top hírek

Napló ma

Ki ne hagyd!

Olaszok szavalják magyarul Reményik versét!

Kovács Zoltán elárulta, mi a magyar védekezés alapelve (videó)

Győrfi Pál a Százholdas Pagonyból üzen a gyerkőcöknek

MOCSKOSUL FELRÚGTA AZ ASSZONYT A FOCISTA - VIDEÓ

Blogstar video

Közösség

Most írtátok

Ön egyetért-e a a kijárási korlátozással?

Szavazok
Fontos a véleményed. Ne tartsd magadban, BLOGOLJ!
Ha üzenni szeretnél nekünk, itt azonnal megteheted:

Elküld

Még több