Blogolj!
Február 19., szerda

20 éve halt meg Friedensreich Hundertwasser

2020.02.19.
Ragnar Volarus

Húsz éve, 2000. február 19-én hunyt el a Queen Elizabeth II. óceánjáró fedélzetén Friedensreich Hundertwasser osztrák festő és grafikus, épülettervező, filozófus. 

Nem csak Ausztriában tartják számon, ismertsége és munkáinak népszerűsége országhatárokat és kontinenseket ível át. Alkotásainak megítélése azonban a mai napig ellentmondásos: sokan rajonganak értük, mások giccseseknek, kritikusai pedig puszta dekorációknak tartják őket. Az biztos, hogy ezek az összetéveszthetetlen ornamentikájú, harsány színekben és alakzatokban pompázó épületek, műtárgyak senkit nem hagynak hidegen, miként extravagáns alkotójuk személye sem.

Friedrich Stowasser néven Bécsben született 1928. december 15-én, nevét 1949-ben változtatta Friedensreich Hundertwasserre (a sto a szláv nyelvekben, a Hundert a németben jelent százat). Zsidó édesanyjával a harmincas években megkeresztelkedtek, és amikor a náci Németország 1938-ban bekebelezte Ausztriát, anyja a faji törvények értelmében félzsidónak minősülő fiút beléptette a Hitlerjugendbe. A kockázatos terv sikerült, ők nagy nélkülözések között, de átvészelték a világháborút, 80 rokonuk viszont a koncentrációs táborokban halt meg. A bécsi Képzőművészeti Akadémián 1949-ben eltöltött három hónapos, kiábrándító időszakot leszámítva nem tanult intézményes keretek közt, később autodidaktaként sajátította el mindazt, ami foglalkoztatta, akár szövésről, akár építészetről volt szó.

Művészetét a bécsi századforduló világából szokás eredeztetni, forrásait a szecesszió formakincsével azonosítani, munkamódszerében és alkotásai letisztultságában pedig a Wiener Werkstätte kézműves műhelyének puritán vonalvezetésű megoldásait felfedezni. Ugyanakkor bármit képes volt munkáin átszűrni, sajátságossá formálni, ahogy azt például egy korai, 1951-es marokkói és tunéziai utazás élményanyagával, az ott látott színhasználati eljárásokkal tette. Következetes és mindvégig nyitott életművébe egzotikus kultúrák stílusjegyeit ugyanúgy adaptálta, miként olyan egymástól távol eső művészeti jelenségeket, mint a naiv festészet, az absztrakt informel vagy Antoni Gaudí építészetének bizonyos vonásai.

Első önálló kiállítását 1952-ben rendezte Bécsben, egy évvel később pedig már a később védjegyévé váló spirálalakzatát is megfestette. 1959-ben jelent meg híres manifesztuma, az építészet racionalizmusát bíráló Penészkiáltvány, melyben így foglalt állást az egyenesekkel szemben: "Az egyenes vonal istentelen, nem alkotó vonal, csupán másoló, utánzó, az emberi szellem nem lel otthonra benne, csak a kényelemhajhászó esztelen, elvakított, formátlan tömeg." Ennek megfelelően hullámzó hatású épületbelsőiben és -homlokzatain keresve sem találni belőlük egyet sem, annál több görbét, spirált. Gondolkodói hitvallása - az ember és a természet aszimmetrikus, egyben mégiscsak harmonikus együttese - nyilvánul meg így, ahogy a házak teraszaira, erkélyeire ültetett számos bokor és fa is az organikus műalkotás általa megalapozott koncepciójába illeszkedik.

Nagy feltűnést, sőt botrányt keltett 1967-es, Münchenben meztelenül elmondott beszéde, illetve a Bécsben 1968-ban felolvasott építészeti bojkott-manifesztuma. A 70-es és 80-as években öt földrészen, Párizstól Tokióig láthatták vándorkiállítását. Utazásai során előadásokat tartott, meztelen performanszokat mutatott be, miközben felolvasta a Meztelenbeszéd a harmadik bőr jogáért című írását. Az ember öt bőréről beszélt, melyek a mikro- és makrokozmosz metaforáiként, ember és világ határolt, mégis szorosan érintkező viszonyrendszerében érthetők: saját bőrünk, ruházatunk, házunk, szociális környezetünk (családtól a nemzetig) és a globalitás, azaz maga a Föld mindaz, ami érzékeny ökoszisztémánkat nemcsak rétegzi, de alkotja is. 1981-ben a bécsi Képzőművészeti Akadémia professzorává választották, megkapta a nagy Osztrák Állami Díjat és még ugyanebben az évben természetvédelmi díjjal jutalmazták.

Leghíresebb munkája a bécsi Hundertwasser-ház, illetve a közelében lévő múzeum, ahol műveinek állandó tárlata látható. Az 1983 és 1985 között épült ház meghatározhatatlan formái, a tetőn és erkélyein burjánzó kertek, színes kerámiái, hullámzó padlói és járdái, a logikát nélkülöző változatos szerkezeti elemei, burkolata és aszimmetriái minden évben látogatók tízezreit vonzzák. Az épületről azt mondta: "néhányan azt állítják, a házak falakból állnak, szerintem meg ablakokból". Nyilvánvaló szimbolika - az ember otthona nem kell, hogy a világtól és a másik embertől elzárt tér, börtön legyen, ellenkezőleg, képes közelséget, világra nyitottságot, sőt távlatot biztosítani az ablakok által, ráadásul fénnyel gazdagon telítve.

Napkollektoros ház, humuszvécé, növényi víztisztító berendezés - ötletei, az újrahasznosításról, a természetmegőrzésről, környezettudatosságról vallott nézetei aktuálisabbak, mint bármikor. Alkotásai éppen azt a gyakran élesen jelentkező határt mossák el, amely a műalkotást mintegy elválasztja a hétköznapi élettől. Népszerűségük egyik oka is talán ezzel magyarázható: nincs kitüntetett pozíciójuk - legyen az festmény, ház vagy bélyeg -, kiszakíthatatlanok a környezetből, tágabb értelemben a világból, és viszont. Egymásba nyúlnak, összekeverednek, a művi, tehát emberi produkciót és - néha csak motivikusan - az organikust, vagyis a természeti világot átjárható, élhető és együtt élő, ideális világnak mutatva.

Nyilvános illemhelyet, pályaudvart, éttermet, borászatot, templomot, sőt Új-Zéland másodlagos zászlaját is megtervezte Koru néven. Élete utolsó évtizedét a szigetországban töltötte. Éppen Bécsbe tartott, amikor 2000. február 19-én, hetvenkét évesen a Queen Elizabeth II óceánjárón meghalt. Új-Zélandi birtokán temették el, egy liliomfa alá.

Névnapok

Zsuzsanna, Eliza, Anda, Borbás, Buda, Eija, Elizabet, Elza, Göncöl, Kabos, Konrád, Kunó, Kürt, Manszvét, Manszvéta, Oszvald, Szanna, Zámor, Zsanna, Zsazsa, Zsuzsa, Zsuzsánna, Zsuzsi, Zsuzska

Események

1600
Kitört a perui Huaynaputina tűzhányó. Ez volt a világ egyik legnagyobb vulkánkitörése, az egész Föld éghajlatában is érzékelhető változást okozott. (420 éve)
1878
Szabadalmi oltalmat kapott Thomas A. Edison fonográfja.
1933
Bánhidi Antal és Bisits Tibor a Gerle 13 repülőgépen útnak indult, hogy körülrepülje a földközi-tengeri partvidéket.
1951
Nepálban ez a nap a demokrácia napja, nemzeti ünnep.
1986
A Szovjetunióban Mir elnevezéssel új űrállomást bocsátottak fel, amely 2001. március 23-án fejezte be küldetését.
1990
Argentína és Nagy-Britannia helyreállította az 1982-es Falkland-háború óta szünetelő teljes körű diplomáciai kapcsolatokat. (30 éve)
1995
A magyarországi kisebbségek közül elsőként választottak országos kisebbségi önkormányzatot az örmények. (25 éve)
2004
Első ízben készített bizonyító felvételeket két műhold egy óriási űrbeli fekete lyukról.
2005
A Vajdasági Magyar Polgári Mozgalom (VMPM) elnöksége úgy döntött, hogy a párt beszünteti önálló politikai tevékenységét, és beolvad a Vajdasági Magyar Szövetségbe (VMSZ). (15 éve)
2013
Véget ért a legendás Tu-154-es szovjet-orosz sugárhajtású utasszállító repülőgép gyártásának története.
2015
A csőd szélére sodródott Görögország hivatalosan kérte az eurócsoportnál, hogy hat hónappal hosszabbítsák meg az euróövezettel kötött hitelmegállapodását. (5 éve)

Születések

1473
KOPERNIKUSZ, Nikolausz lengyel csillagász, a Nap-központú (heliocentrikus) világrendszer kidolgozója
1785
SZEMERE Pál író, költő, esztéta, akadémikus, a nyelvújítási mozgalom egyik vezetője (235 éve)
1817
KOSSUTH Zsuzsanna Kossuth Lajos húga, a legelső katonakórházak létesítője
1859
ARRHENIUS, Svante August Nobel-díjas svéd fizikus és kémikus, a modern fizikai kémia, valamint a kozmológia jelentős tudósa
1920
KROSS, Jan észt író, költő, publicista, műfordító (100 éve)
1924
MARVIN, Lee Oscar-díjas amerikai filmszínész
1926
KURTÁG György Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, zongoraművész, érdemes és kiváló művész
1929
LITVÁN György Széchenyi-díjas történész, az 1956-os forradalom és szabadságharc neves kutatója
1930
FRANKENHEIMER, John amerikai filmrendező, a politikai thriller úttörője (90 éve)
1940
ROBINSON, Smokey Grammy-díjas zeneszerző, soulénekes (80 éves)
1955
TÖLGYESI Ágnes Balázs Béla-díjas filmrendező (65 éves)
1956
MACKINNON, Roderick Nobel-díjas amerikai kémikus
1957
FALCO osztrák punk- és rockénekes, basszusgitáros, zeneszerző, szövegíró
1970
ROZMÁN Lajos Liszt Ferenc-díjas klarinétművész (50 éves)
1974
MÁGA Zoltán Liszt Ferenc- és Prima Primissima díjas hegedűművész, prímás

Halálozások

1405
TIMUR LENK mongol származású hódító és uralkodó, a "sánta Timur" (615 éve)
1850
HAUK, Ludwig osztrák szabadságharcos, magyar honvéd alezredes, a 16. aradi vértanúnak nevezett honvédtiszt (170 éve)
1951
GIDE, André Nobel-díjas francia regény- és drámaíró, esszéista és kritikus
1970
RÉVAY József Baumgarten-díjas író, irodalomtörténész (50 éve)
1980
SCOTT, Bon skót születésű ausztrál rockzenész, az AC/DC első énekese (40 éve)
1989
KÁLMÁN György Kossuth- és Jászai-díjas színész, kiváló művész
1992
DOMOKOS Pál Péter Széchenyi-díjas néprajztudós, a történettudomány doktora
1997
TENG Hsziao-ping kínai politikus, állami vezető, nevéhez fűződött a piacgazdaság és a külföld felé való nyitás
2000
MOLNÁR Dénes erdélyi magyar grafikusművész, karikaturista, könyvillusztrátor (20 éve)
2014
KUBASZOV, Valerij szovjet-orosz űrhajós, aki 1980-ban a Szojuz-36 űrhajó parancsnokaként együtt repült Farkas Bertalannal, az első magyar űrhajóssal
2016
ECO, Umberto olasz író, esztéta, irodalomtörténész
2019
LAGERFELD, Karl világhírű német divattervező, a Chanel művészeti igazgatója

Időjárás

Szerdán többfelé fagyos, északkeleten, keleten és délnyugaton párás, foltokban ködös lesz a reggel. Napközben enyhe, egyre felhősebb időre számíthatunk. Kisebb eső, zápor főként nyugaton fordulhat elő, majd estétől egyre többfelé, a hegyekben pedig havas eső eshet. Az ország északi megyéiben feltámad a légmozgás, néhol erős lökések kísérhetik a nyugati, délnyugati szelet. Délután 7-12 fok valószínű.

7-12 °C

Top hírek

Napló ma

Ki ne hagyd!

Olaszok szavalják magyarul Reményik versét!

Kovács Zoltán elárulta, mi a magyar védekezés alapelve (videó)

Győrfi Pál a Százholdas Pagonyból üzen a gyerkőcöknek

MOCSKOSUL FELRÚGTA AZ ASSZONYT A FOCISTA - VIDEÓ

Blogstar video

Közösség

Most írtátok

Ön egyetért-e a a kijárási korlátozással?

Szavazok
Fontos a véleményed. Ne tartsd magadban, BLOGOLJ!
Ha üzenni szeretnél nekünk, itt azonnal megteheted:

Elküld

Még több