Blogolj!
Február 14., péntek

Bálint-nap

2020.02.14.
Ragnar Volarus

Február 14. Szent Bálint, avagy Valentin napja, a szerelmesek ünnepe, amikor az emberek világszerte virággal, apró ajándékkal lepik meg kedvesüket, szeretteiket. 

A Bálint-nap pontos eredete a homályba vész, a pogány természetkultusz, a római életszeretet, a népszokások és a keresztény hit hagyománya egyaránt nyomot hagyott rajta. A korai társadalmakban a termékenység ünnepe szorosan kötődött a természeti jelenségekhez. Február közepe a madarak párosodási időszakának kezdete a mérsékelt égövön, talán ez a megfigyelés szolgálhatott a hiedelem alapjául, hogy ez a nap kedvez a házasságjóslatoknak és a szerelmi varázslatoknak. Az ókori Rómában február 15-én tartották a Lupercaliát, a mezőkön legelésző nyáj istenének szentelt termékenységi, engesztelési és tisztulási ünnepet. Ezen az éjszakán a fiatal nők felírták és egy kerámiakorsóba helyezték nevüket, a férfiak húztak, és az így kialakult párok az ünnepség idejére vagy egész életükre együtt maradtak.

A katolikus egyház legalább három különböző Bálint (Valentin, Valentinus) nevű szent vértanút tart nyilván. A legismertebb Bálint az ókori Rómában volt pap, amikor II. Claudius császár (268-270) megtiltotta a fiatal férfiaknak a házasodást, mert úgy vélte, hogy az egyedülállók a családosoknál jobb katonák. Bálint megtagadta a rendelet teljesítését, titokban továbbra is esketett, amiért kivégezték. Egy másik legenda úgy tartja, hogy azért kellett meghalnia, mert segített a keresztényeknek elkerülni a biztos halált hozó börtönt. A legelterjedtebb legenda szerint a börtönben visszaadta a foglár vak lányának látását, majd kivégzése előtt levelet küldött neki ezzel az aláírással: "A Te Valentinod." (A közhiedelemmel ellentétben egyik Valentinus személye, élete sem hozható közvetlen kapcsolatba a Bálint-napi szokásokkal, az viszont feltehető, hogy megünneplésében szerepet játszhatott a pogány Lupercalia "keresztényesítése".) Bálintot 489-ben Gelasius pápa avatta szentté, tette ünnepét február 14-re, egyben betiltotta a Lupercaliát, és helyébe Szűz Mária megtisztulásának, Gyertyaszentelő Boldogasszony napjának megünneplését rendelte el.

Bálint napját igazolhatóan először az angol költő, Geoffrey Chaucer kötötte a romantikus szerelemhez 1382-ben Madárparlament című költeményében. Néhány évtizeddel későbbről datálódik egy újabb, a Valentin-naphoz kötődő börtönüzenet, ezt a verset a százéves háborúban angol fogságba esett, a londoni Towerben raboskodó Charles orleans-i herceg küldte feleségének 1415-ben. Hat évvel később V. Henrik király már költőt fogadott fel, hogy Bálint napján versbe szedett üzenetet írjon feleségének, Valois Katalinnak. Ezt a napot Angliában 1446-tól széles körben megülték: a lányok nevét szív alakú papírra írták, edénybe tették, majd a fiatalemberek kihúzták leendő kedvesük nevét, és a szíveket néhány napig kabátjukra tűzve hordták. Az első angol nyelvű Bálint-napi levél 1477-ből származik, ma a The British Library őrzi. Valentin-napra hamarosan verseskötetek jelentek meg, a fiatalok úgynevezett "valentine"-okat, szerelmes levélkéket küldözgettek egymásnak. Ezek tekinthetők a mai Bálint-napi képeslapok és általában az üdvözlőkártyák őseinek, amelyek küldése a 19. századra vált szokássá.

Nagykereskedelmi méretekben elsőként 1840-ben az amerikai Esther Holland dobott piacra e napra szánt képeslapot, ezért nevezik őt "a valentine-ok anyjának". Az érzelmek kimutatását fölöttébb rosszalló viktoriánus korban a szerelmesek az előre gyártott kártyákkal üzentek, a szokás elterjedését az alacsony postai díjszabás is elősegítette. Hamarosan már a gyerekek is küldtek üzeneteket szüleiknek, tanítóiknak, a felnőttek hozzátartozóiknak, barátaiknak.

Jóllehet a Bálint-napot ma már a világ szinte minden országában megünneplik, legnagyobb kultusza angolszász és francia nyelvterületen van, ahol Bálintot, avagy Valentint a különböző hiedelmek összemosódása révén a szerelmesek védőszentjének tartják. Magyarországon 1990-től terjedt el megünneplése. Ezen a napon Amerikában egymilliárdnál több kártya indul útjára, ez a karácsony utáni második legnagyobb forgalmú időszak a postán. (Érdekesség, hogy az üzenetek többségét a tanárok kapják tanítványaiktól.) Ezen a napon számtalan ajándék is gazdára talál, a legnépszerűbb a virág, a csokoládé szív alakú dobozban és az ékszer. Az internet elterjedésével természetesen már digitális üdvözlőlapok és kuponok millióit küldik az emberek szeretteiknek.

A szerelmesek napjáról szerte a világon megemlékeznek: Dél-Koreában és Japánban például csak a nők adnak ajándékot, a férfiak mindezt a "Fehér napon" viszonozzák. 2011-ben Peruban munkaszüneti nappá nyilvánították február 14-ét. Az olaszországi Terni városában hagyomány, hogy a szerelmesek napjának előestéjén egész Itáliából érkeznek ide párok, és a város bazilikájában, San Valentino (azaz Szent Bálint) sírjánál jelentik be nyilvánosan jegyességüket. Magyarországon az egyetlen Szent Bálintnak szentelt, 1771-ben emelt barokk stílusú kápolna a Baranya megyei Bólyban található.

Ami világszerte hasonló: a szerelmesek ünnepén a virágárusok és az ajándéktárgy-kereskedők engesztelhetetlen harcot vívnak a vevők pénztárcájáért. Ma már Magyarországon is egyre több vendéglátóhely, szálloda és kulturális intézmény kínál romantikus programokat e nap alkalmából, s több városban tartanak kifejezetten Valentin-napi koncerteket és futóversenyt is.

Fotók: Pixabay

Névnapok

Bálint, Brúnó, Konrád, Jozefa, Valentin, Valentina

Események

1831
Pesten megkezdődött a Magyar Tudós Társaság - mai Magyar Tudományos Akadémia - első nagygyűlése.
1859
Oregon az Egyesült Államok 33. tagállama lett.
1876
Alexander Graham Bell amerikai feltaláló szabadalmat kért új találmányára, a telefonra.
1880
Megnyílt Szombathely első közkönyvtára a mai Szily János utca 6. számú házban. Jogutódja a mai Berzsenyi Dániel Könyvtár. (140 éve)
1881
Ferenc József uralkodó szentesítette a közbiztonsági szolgálat ellátására katonailag szervezett csendőrség felállításáról szóló törvénycikket.
1896
Bécsben megjelent "A zsidó állam" című brosúra, amely elindítója lett a 20. század egyik nagy mozgalmának, a cionizmusnak.
1918
Szovjet-Oroszországban bevezették a Gergely-naptárt, amelyet az 1929. október 1-jén életbe lépett forradalmi naptár váltott.
1922
Magyarország csatlakozott az irodalmi és művészeti művek védelmére 1886-ban alakult Berni Nemzetközi Unióhoz, amely 1967-ben Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) néven újjáalakult.
1929
Az amerikai gengsztervilág egyik leghírhedtebb maffia leszámolása volt Chicagóban. Ez az esemény lett a szesztilalom és a chicagói alvilági harcok egyik jelképe.
1945
A második világháborúban a szövetségesek három hullámban végrehajtott légitámadása lerombolta Drezdát. (75 éve)
1946
Az Egyesült Államokban működni kezdett a világ első programozható, elektronikus, digitális számítógépe, az ENIAC.
1993
Debrecenben megalakult a Kárpátok Eurorégió Szervezet.
2000
Budapesten megkezdte működését a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ. (20 éve)
2005
Bejrútban meggyilkolták Rafik Hariri volt libanoni kormányfőt, ezt követően Szíria kivonta 1976 óta Libanonban állomásozó csapatait. (15 éve)
2019
Az Európai Unió társjogalkotó szervei megállapodtak az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) létrehozásáról.

Születések

1368
LUXEMBURGI ZSIGMOND magyar, cseh, német és itáliai király, német-római császár
1483
BÁBAR, Záhíruddin Mohamed az indiai mogul dinasztia alapítója
1819
SHOLES, Christopher amerikai feltaláló, az első praktikus írógép és a ma is használatos billentyűzet megalkotója
1869
WILSON, Charles Thomson Nobel-díjas skót fizikus
1880
LUX Kálmán Ybl-díjas építész, restaurátor (140 éve)
1917
HAUPTMAN, Herbert Aaron Nobel-díjas amerikai matematikus és biofizikus
1920
SZÖLLŐSY Irén Jászai Mari-díjas bábművésznő (100 éve)
1932
CSERMÁK József olimpiai bajnok kalapácsvető, a világon elsőként dobta túl a 60 méteres határt (60,34 méter)
1936
SZTANKAY István Kossuth-díjas színész, a nemzet színésze
1939
FAMA, Eugene F. Nobel-díjas amerikai közgazdász
1945
II. JÁNOS ÁDÁM Liechtenstein uralkodója (75 éves)
1949
VÁGÓ István újságíró, televíziós személyiség
1966
MÁTÉFI Eszter olimpiai bronz és világbajnoki ezüstérmes magyar kézilabdázó, edző

Halálozások

269
SZENT BÁLINT (Valentinus) római keresztény vértanú. A szerelmesek, a jegyesek és az epilepsziások védőszentje.
1779
COOK, James angol tengerész, felfedező
1975
WODEHOUSE, Pelham Grenville angol származású amerikai író, humorista (45 éve)
1989
BOND, James amerikai ornitológus, Ian Fleming tőle kölcsönözte kémregényeiben a 007-es ügynök nevét
2002
HIDEGKUTI Nándor olimpiai bajnok labdarúgó, a legendás Aranycsapat középcsatára
2008
GULYÁS Gyula Kossuth-díjas szobrász
2012
RUSORÁN Péter olimpiai bajnok vízilabdázó, mesteredző
2015
FERRERO, Michele olasz vállalkozó, a Nutella "atyja" (5 éve)
2018
KALLÓS Zoltán Kossuth-nagydíjas és Kossuth-díjas néprajzkutató, a nemzet művésze

Időjárás

Péntek reggel sokfelé számíthatunk esőre, hazánk legészakibb tájain havas eső, kevés nedves, tapadó hó hullhat, mely várhatóan gyorsan elolvad majd. Délután északnyugat felől felszakadozik a felhőzet, de a Dunántúlon és délen szórványos záporok, egy-egy gyenge zivatar is kialakulhat. A Dunántúlon délután erős, helyenként viharos lökések kísérhetik az északnyugati szelet. Hajnalban -1, +5, délután 6-13 fokot mérhetünk.

6-13 °C

Top hírek

Napló ma

Ki ne hagyd!

Elképesztően szürreális klippel sokkol Kylie Minogue

Két új John Wick-filmet is forgatnak jövőre

A VILÁG LEGNAGYOBB CSELE! - videó

"NÉMET"ORSZÁG...

Blogstar video

Közösség

Most írtátok

Megtartotta utolsó sajtótájékoztatóját az operatív törzs. Ön mennyire elégedett az általuk végzett munkával?

Szavazok
Fontos a véleményed. Ne tartsd magadban, BLOGOLJ!
Ha üzenni szeretnél nekünk, itt azonnal megteheted:

Elküld

Még több