Blogolj!
December 3., kedd

Száz éve halt meg Pierre-Auguste Renoir

2019.12.03.
K77

Száz éve, 1919. december 3-án halt meg Pierre-Auguste Renoir, a francia impresszionizmus kiemelkedő mestere. Festményeinek érzelemgazdagsága, a női test szépségének ragyogó ábrázolása különleges helyet biztosít számára a festészet történetében.

1841. február 25-én született a közép-franciaországi Limoges-ban. Szabó apja és varrónő anyja csak nehezen tudta eltartani hét gyermekét, ezért költöztek 1844-ben Párizsba. Kiskorában kiváló énekhangja volt, a zeneszerző Charles Gounod is bátorította, de szegénységük miatt énekórákra nem volt pénzük. Már tizenhárom éves korában dolgozni kezdett egy porcelánfestő műhelyében, ahol felfigyeltek kézügyességére, és a legelegánsabb darabok festését bízták rá. Ebédszüneteit rendszeresen a Louvre-ban töltötte, ahol szobrokat és festményeket tanulmányozva rajzolgatott. A gépesítés miatt azonban a manufaktúra bezárt, ezután alkalmi munkákból élt, misszionáriusok számára festett képeket, legyezőket dekorált.

1862-ben kezdte meg művészeti tanulmányait Charles Gleyre stúdiójában, itt találkozott és barátkozott össze Alfred Sisleyvel, Frédéric Bazille-lal és Claude Monet-val. Sokszor még festékre sem volt pénze, hiába állított ki a Szalonon, vevőt nem talált képeire, hosszú évekig csak küszködött, még állandó lakcíme sem volt. Az 1870-es francia-porosz háború idején önkéntesként vonult be a lovassághoz, de vérhast kapott és leszerelték. A francia összeomlás után, a párizsi kommün idején a Szajna-parton festegető Renoirt kémnek nézték, életét csak az mentette meg, hogy a kommünárok vezetője felismerte. 1874-ben összekülönbözött legjobb barátjával, a tehetős festő Jules Le Coeurrel, s támogatóját elvesztve lakóhelyet kellett változtatnia.

A kommün bukása után újra felvette a kapcsolatot barátaival, Monet-val és Sisleyvel. Velük, valamint Paul Cézanne-nal, Édouard Manet-val és Camille Pisarróval együtt festett nyaranta a fontainebleau-i erdőben. Ebből az időből származik egy ismert képe, amely a Monet családot ábrázolja argenteuil-i házuk kertjében, a témát Manet-val párhuzamosan, egymás mellett dolgozva festették meg egy-egy vásznon.

Barátaival új irányzat kidolgozásán fáradoztak, első közös kiállításukat 1874-ben szemlélhette meg a közönség. A csoportot egy kritika nyomán nevezték el impresszionistáknak, mely szerint alkotásaik inkább benyomások, mintsem befejezett képek. A többiek inkább tájképeket festettek, Renoirt az ember érdekelte, patrónusai, a gazdag Charpentier család révén számos megrendelést kapott. Apró ecsetvonásaival érzékeltette a levegő remegését, a lombokon áttörő fényt, az emberi bőr ragyogását (Az evezősök reggelije, Mme Charpentier és gyermekei, A páholy).

Anyagi gondjai megszűntek, kedvére utazgathatott is, járt Algériában, Spanyolországban és Itáliában, Palermóban negyven perc alatt festette meg Richard Wagner zeneszerző portréját. Második algériai útján tüdőgyulladást kapott, aminek következtében élete végéig légzőszervi betegségekkel küszködött. Tengeri levegővel próbálta kúrálni magát, és a La Manche csatorna egyik szigetére, Guernseyre költözött, ahol egy hónap alatt 15 tájképet festett.

Az 1880-as évek elején túllépett az impresszionizmuson, felfedezte Raffaello és Ingres művészetét, a rajz és a vonal, valamint a fekete szín szerepét. A fegyelmezett klasszicizmus felé fordult, e korszakának jellemző alkotása a Nagy fürdőzők, valamint A tengerparton című portréja kedveséről, Aline Charigot-ról. 1890-ben megnősült, három fia született, közülük Jean ismert filmrendező lett. Egyre többször festette meg a családi élet bensőséges pillanatait, és ismét a színeket emelte ki.

1892 után súlyos ízületi gyulladás támadta meg, amely végül kínszenvedéssé változtatta számára a festést. 1907-ben a Földközi-tenger mellett, Nizza közelében telepedett le - háza, a "Les Collettes" ma múzeum -, de állapota tovább súlyosbodott. Bár tolókocsiba kényszerült, élete végéig dolgozott, sőt szobrokat is készített utasításai alapján előmunkált agyagból. Élete alkonyán több csapás is érte: Jean fia az első világháborúban súlyosan megsebesült, felesége 1915-ben meghalt. Még megélte, hogy egyik művét megvette a Louvre, és becsületrendet kapott. 1919. december 3-án, 78 éves korában hunyt el Cagnes-sur-Merben.

Renoir kedves témája volt a női test szépségének ábrázolása, szívesen festett pezsgő társadalmi eseményeket is. Képeiről életöröm, derű, szépség árad, fürdőző női éppúgy ragyognak, mint virágcsokrai. "A föld az istenek paradicsoma: ezt akarom megfesteni" - vallotta. Örömből festett, képei is ezt tükrözik, talán ezért is kedvelik műveit világszerte, alkotásai az aukciókon csillagászati árakon találnak gazdára.

A kormány idén májusban vásárolta meg a Szépművészeti Múzeum számára 3,5 milliárd forintért Renoir Fekvő női akt című remekművét, amelyet az idős mester 1903-ban festett, és jó néhány évig nem is vált meg tőle, annyira sikerültnek érezte. A kép 1907-ben már járt Budapesten, a Nemzeti Szalon kiállításán, de akkor nem tudták megszerezni. A múzeumnak száz éve, az első világháború óta ez legjelentősebb értékű egyedi szerzeménye, amelyet kamarakiállításon mutattak be, nyár óta a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán látható.

Névnapok

Ferenc, Xavér

Események

1308
Megkezdődött a budai zsinat, amelynek pápai közvetítéssel az volt a feladata, hogy megerősítse az Árpád-ház kihalása után a magyar trónra került Anjou-házi Károly Róbert hatalmát.
1793
Marosvásárhelyen megalakult az első magyar tudós társaság, az Erdélyi Magyar Nyelvmívelő Társaság.
1948
Sanghaj közelében 3920 menekült veszett a hullámsírba a Kiang Ya nevű kínai hajón.
1967
Fokvárosban Christiaan Barnard dél-afrikai sebész a világon először hajtott végre szívátültetést.
1984
Az indiai Bhopal városában a helyi vegyiüzem tartályából 42 tonna mérgező gáz szabadult ki, s néhány nap alatt 2500-3000 ember halt meg. (35 éve)
1992
Először küldtek szöveges üzenetet (SMS-t) egy számítógépéről egy telefonkészülékre.
1999
Majdnem 40 évi szünet után újra menetrendszerű utasszállító légi járat indult New York és Havanna között. (20 éve)
2008
Oslóban több mint száz ország képviselői aláírták a kazettás bombákat betiltó nemzetközi szerződést.
2012
Az Országgyűlés április 12-ét, a magyar lakosság Felvidékről való kitelepítésének kezdőnapját országgyűlési emléknappá nyilvánította.
2014
Japánban fellőtték a Hajabusza-2 űrszondát, hogy tanulmányozza a Földtől 300 millió kilométerre lévő, 900 méter átmérőjű, Ryugu (1999 JU3) aszteroidát. (5 éve)
2018
Felbocsátották az Európai Űrügynökség (ESA) diákműholdját, az ESEO-t (European Student Earth Orbiter), amelynek fedélzetén magyar fejlesztésű műszerek és berendezések is helyet kaptak.

Születések

1684
HOLBERG, Ludvig norvég származású, latinul is alkotó dán író, történész, filozófus (335 éve)
1829
GREGUSS Gyula fizikus, műfordító, akadémikus (190 éve)
1864
HEIJERMANS, Herman holland író (155 éve)
1869
JOVANOVIC, Slobodan szerb jogász, történész és politikus (150 éve)
1884
LACZKÓ Géza író, elbeszélő, kritikus író (135 éve)
1886
SIEGBAHN, Karl Manne Georg Nobel-díjas svéd fizikus
1900
KUHN, Richard Nobel-díjas osztrák származású német biokémikus
1909
LADÁNYI Ferenc Kossuth-díjas színész, színigazgató, érdemes és kiváló művész (110 éve)
1911
ROTA, Nino Oscar-díjas olasz zeneszerző
1925
KIM De Dzsung Nobel-békedíjas dél-koreai politikus, államfő
1930
GODARD, Jean-Luc francia filmrendező
1933
PÁSZTOR Gábor Munkácsy Mihály-díjas grafikus, érdemes művész
1938
CSERNAI Tibor olimpiai bajnok labdarúgó, edző
1948
OSBOURNE, Ozzy angol heavy-metal énekes
1955
SCHUBERT Gusztáv Balázs Béla-díjas filmkritikus
1960
MOORE, Julianne Oscar- és kétszeres Golden Globe-díjas amerikai színésznő
1968
FRASER, Brendan amerikai-kanadai színész
1971
TILL Attila Joseph Pulitzer-emlékdíjas riporter, műsorvezető, rendező
1977
KÖBLI Norbert Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró
1985
CSEH László négyszeres olimpiai ezüstérmes, kétszeres olimpiai bronzérmes, kétszeres világbajnok úszó

Halálozások

311
DIOCLETIANUS római császár
1739
WERMUTH, Christian német éremművész (280 éve)
1789
VERNET, Claude Joseph francia festő és rézkarcoló (230 éve)
1839
VI. Frigyes dán király (180 éve)
1894
STEVENSON, Robert Louis angol író, költő (125 éve)
1919
RENOIR, Pierre-Auguste francia festő (100 éve)
1923
Gróf SZÉCHENYI Miklós katolikus pap, megyéspüspök
1937
JÓZSEF Attila posztumusz Kossuth- és Baumgarten-díjas költő
1949
ELIN PELIN bolgár író, regényíró, elbeszélő (70 éve)
1959
MÁRFFY Ödön festő, grafikus, kiváló művész (60 éve)
1973
DARVAS József kétszeres Kossuth-díjas író, politikus
1979
SZOLOVJOV-SZEDOJ, Vaszilij Petrovics szovjet-orosz zeneszerző (40 éve)
1988
LAKAT Károly labdarúgó, edző, szövetségi kapitány
2003
HEMMINGS, David angol filmszínész, rendező
2009
IGLÓDI István Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes művész (10 éve)
2010
BRÓDY András Széchenyi-díjas közgazdász
2013
POLLOCK, Ida angol írónő

Időjárás

Északkeleten helyenként tartósabban megmaradhat a köd, másutt a változóan felhős ég mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Néhol hózápor kialakulhat. Az északnyugati, északi szél többfelé megélénkül, néhol meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +1 és -5 fok között alakul, de északkeleten a havas, szélvédett, derült helyeken -6, -10 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 0 és +5 fok között várható, de a tartósabban ködös tájakon hidegebb lesz.

–10/+5 °C

Top hírek

Napló ma

Ki ne hagyd!

JÓ SZÉRIÁBAN VANNAK AZ OROSZOK: MOST ÜTÖTTEK, RUGDOSTAK EGY BÍRÓT! - videó

NHL: minden idők negyedik leghosszabb mérkőzését nyerte meg a Tampa Bay (videó)

Új Dirty Dancing-film készül, méghozzá az eredeti mozi főszereplőjével

Elképesztően szürreális klippel sokkol Kylie Minogue

Blogstar video

Közösség

Most írtátok

Megtartotta utolsó sajtótájékoztatóját az operatív törzs. Ön mennyire elégedett az általuk végzett munkával?

Szavazok
Fontos a véleményed. Ne tartsd magadban, BLOGOLJ!
Ha üzenni szeretnél nekünk, itt azonnal megteheted:

Elküld

Még több