Blogolj!
Október 9., szerda

Hetvenöt éve kezdődött a hortobágyi tankcsata

2019.10.09.
K77

Hetvenöt éve, 1944. október 9-én kezdődött a második világháború egyik legnagyobb páncéloscsatája Debrecen közelében. A német hadosztályok oldalán az I. Magyar Királyi Páncéloshadosztály szállt szembe a szovjet Vörös Hadsereg Malinovszkij marsall vezette 2. Ukrán Frontjával az október 20-ig (más kutatások szerint október 14-19. között) zajló összecsapásban.

A Vörös Hadsereg 1944 nyarán az egész keleti frontvonalon támadásba lendült. Északon Lengyelországban átkelt a Visztulán, de a Keleti-Kárpátokban az Árpád-vonalat nem tudta áttörni a magyar és német védők szívós ellenállása miatt. Augusztusban Ukrajna felől Romániát is megtámadta, és miután augusztus 23-án Románia átállt a szovjetek oldalára, lehetővé vált, hogy a Keleti-Kárpátok nehezen bevehető vonulatait délről megkerülve benyomuljon a Kárpát-medencébe. Az Erdélyben harcoló, immár bekerítéssel fenyegetett magyar és német csapatokat hátra kellett vonni, Magyarországra pedig újabb német egységek érkeztek, nemcsak erősítésként, hanem a magyar kiugrás megelőzése érdekében is.

Az Alföldre kiért 2. Ukrán Front csapatai szeptember 23-án Battonyánál léptek a trianoni határok közé szorított Magyarország területére. Malinovszkij két nappal később, szeptember 25-én azt a parancsot kapta, hogy indítson offenzívát, és foglalja el Nagyváradot, majd Csap és Szeged között jusson ki a Tiszához, hogy segítséget nyújthasson a Kárpátokban megrekedt 4. Ukrán Frontnak. Ám nem csak ők készültek támadásra: a Magyarországon harcoló német Déli Hadseregcsoport azt tervezte, hogy miután jelentős erőket von össze Debrecen és Nagyvárad térségében, a hegyekig szorítja vissza az ellenséget, és ott védelembe megy át.

A szovjetek október 6-án csaknem 80 kilométer szélességben kezdték meg a támadást, a fő csapást Arad felől Debrecen irányába mérték. Az első két nap sikert hozott: Nagyszalonta és Szeged között áttörték a 3. magyar hadsereg védelmét, és elérték Karcagot és Hajdúszoboszlót. Itt azonban beleütköztek az igen erős német csapatösszevonásba, az előrenyomulás elakadt. Október 9-én a főerők Debrecen helyett Nagyvárad felé fordultak, amelynek védői három nappal később visszavonulásra kényszerültek.

A következő napokban mindkét fél egyre nagyobb erőket vezényelt a térségbe (a németek az október 15-i magyar kiugrási kísérlet kudarca után tehették ezt meg), így komoly és jelentős veszteségekkel járó páncélos ütközet bontakozott ki. Október 19-én a németek Szolnok térségéből ellentámadást indítottak, de másnapra a szovjetek már elfoglalták Debrecent, 22-én Nyíregyházát, és közeledtek Tokajhoz, a tiszai átkelés lehetőségéhez. A német Dél Hadseregcsoport törzse ekkor úgy döntött, hogy az Erdélyből visszavonuló csapatokat is bevetik, és harapófogóba szorítják a tiszai átkelőkért küzdő szovjeteket. Céljukat elérték, sőt egy időre Nyíregyházát is visszavették, komoly veszteséget okozva a Vörös Hadseregnek. A német és magyar csapatok így rendezetten keltek át a Tiszán, ahol új védelmi állásokat építettek ki.

A páncélos csata végső soron szovjet győzelemmel ért véget: a Vörös Hadsereg elfoglalta a teljes Tiszántúlt. A szovjetek addigi taktikájukkal ellentétben villámháborús hadműveletet akartak indítani, de mivel csapataik erre nem voltak alkalmasak, a stratégiai célt - a német Dél Hadseregcsoport megsemmisítését - nem sikerült elérniük. A harcokban a szovjet-román egységek mintegy 525-637 páncélost és 84 ezer katonát, a német-magyar erők 270 páncélost és 35 ezer katonát vesztettek. A csatára emlékeztet mementóként a Hortobágy községben kiállított tank.

Névnapok

Dénes

Események

1789
Az egyesült osztrák-orosz seregek visszafoglalták Belgrádot a törököktől. (230 éve)
1841
Felavatták a soproni Petőfi Színházat.
1874
Bernben megalakult az Általános Postaegyesület, amely 1878 óta Egyetemes Postaegyesület (UPU) néven működik. (145 éve)
1905
A budai Várban felavatták a Halászbástyát.
1934
Marseille-ben horvát usztasa merénylők meggyilkolták Sándor jugoszláv királyt és Louis Barthou francia külügyminisztert. (85 éve)
1944
Elkezdődött a második világháború egyik legnagyobb páncéloscsatája Debrecen közelében. (75 éve)
1962
Kikiáltották az Ugandai Köztársaságot. (Nemzeti ünnep)
1963
Olaszországban földcsuszamlás miatt a Vajont folyó 262 méter magas gátja mögötti tározóból ötvenmillió köbméternyi víz zúdult ki, a vízfal több mint kétezer ember halálát okozta.
2004
A magyar hatóságok kiadták Németországnak a "bombagyárosként" elhíresült Dietmar Clodót, akit 2003-ban bűnszervezetben elkövetett, robbanóanyaggal és lőszerrel való visszaélés miatt jogerősen tíz év fegyházbüntetésre ítéltek Magyarországon. (15 éve)
2008
A világ tőzsdéin uralkodó pánikhangulat átgyűrűzött a Budapesti Értéktőzsdére: az index egy nap alatt 10 százalékot esett, zuhant a forint árfolyama, leállt az állampapír-piac.
2009
Barack Obama amerikai elnöknek ítélték oda a Nobel-békedíjat. (10 éve)

Születések

1704
SEGNER János András matematikus, orvos, a magyar természettudomány első nemzetközi jelentőségű képviselője (315 éve)
1849
JEKELFALUSSY József statisztikus, akadémikus (170 éve)
1859
DREYFUS, Alfred francia katonatiszt, a Dreyfus-ügy főszereplője (160 éve)
1879
LAUE, Max Theodor Felix von Nobel-díjas német fizikus, a röntgenspektrográfia megteremtője (140 éve)
1919
SEEFRIED, Irmgard német származású osztrák lírai szoprán operaénekesnő (100 éve)
1924
CSABA László Ybl Miklós-díjas építész (95 éve)
1929
GRAY, William M. amerikai geofizikus, a hurrikán-előrejelzés amerikai úttörője (90 éve)
1933
MANSFIELD, Sir Peter orvosi Nobel-díjas angol fizikus, az MRI egyik kifejlesztője (85 éve)
1940
LENNON, John angol beatzenész, a legendás Beatles együttes tagja
1944
GIROD, Francis francia filmrendező, producer, színész, forgatókönyvíró (75 éve)
1949
KULCSÁR Ferenc szlovákiai magyar költő, író (70 éve)
1964
TORO, Guillermo del Oscar-díjas mexikói filmrendező, producer és forgatókönyvíró (55 éves)
1969
McQUEEN, Steve Rodney Oscar-díjas brit filmrendező, forgatókönyvíró (50 éves)

Halálozások

1924
MORAVCSIK Ernő Emil elmegyógyász, akadémikus, tervei szerint épült fel a budapesti egyetem elmekórtani klinikája (95 éve)
1944
BALOGH Rudolf fényképész, fotóművész, a magyar fotóművészet egyik úttörője (75 éve)
1958
XII. PIUSZ, a 260. római pápa
1974
SCHINDLER, Oskar német gyáros, aki több mint 1200 zsidó életét mentette meg a II. világháború alatt (45 éve)
1990
OTTLIK GÉZA Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító
1999
JACKSON, Milt amerikai dzsessz zenész, vibrafonos, a Modern Jazz Quartett alapítója (20 éve)
2001
SIMONYI KÁROLY Kossuth- és állami díjas fizikus, mérnök
2009
REIMHOLZ Péter Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építészmérnök, belsőépítész (10 éve)
2010
ALLAIS, Maurice Nobel-díjas francia közgazdász
2014
BADARI Tibor kétszeres Európa-bajnok ökölvívó (5 éve)
2016
WAJDA, Andrzej Oscar-díjas lengyel színházi és filmrendező
2017
TÓTH József világbajnoki ezüstérmes, tizenkétszeres labdarúgó

Időjárás

Az északi megyékben időnként több lesz a felhő, másutt általában napos időre számíthatunk, majd késő délutántól, estétől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és északnyugat felől egyre több helyen alakul ki eső, záporeső. A déli, délnyugati szél megélénkül, többfelé megerősödik, majd este a Kisalföldön északnyugatira fordul. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 8 fok között alakul, de a hidegre érzékeny, szélvédett, derült helyeken -1, +2 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 23 fok között valószínű, délen lesz a melegebb.

15–23 °C

Top hírek

Napló ma

Ki ne hagyd!

JÓ SZÉRIÁBAN VANNAK AZ OROSZOK: MOST ÜTÖTTEK, RUGDOSTAK EGY BÍRÓT! - videó

NHL: minden idők negyedik leghosszabb mérkőzését nyerte meg a Tampa Bay (videó)

Új Dirty Dancing-film készül, méghozzá az eredeti mozi főszereplőjével

Elképesztően szürreális klippel sokkol Kylie Minogue

Blogstar video

Közösség

Most írtátok

Megtartotta utolsó sajtótájékoztatóját az operatív törzs. Ön mennyire elégedett az általuk végzett munkával?

Szavazok
Fontos a véleményed. Ne tartsd magadban, BLOGOLJ!
Ha üzenni szeretnél nekünk, itt azonnal megteheted:

Elküld

Még több