Blogolj!
Július 12., péntek

Nem csak Tanú

2019.07.12.
K77
Az életének 85. évében, kilenc esztendeje elhunyt Kállai Ferenc Kossuth-díjas, Érdemes művészre, a Nemzeti Színház örökös tagjára, a Nemzet Színészére emlékezünk. Az annak idején betiltott Bacsó-filmből ismerik a legtöbben, a naiv Pelikán elvtársként. Pedig számos más arca volt: kegyetlen, megértő, szerelmes. Mindenekelőtt szerelmes. Kállai Ferenc hatvan évig élt együtt feleségével, s nem volt nő, akiben ne fedezett volna fel valami gyönyörűt.

Kiss Ferenc, a hajdani Színész Kamara vitatott életművű, de művészként elismert elnöke felvételiztette. Gyorsan ment, alig kellett mondania valamit a fiatal Krampner Ferencnek, máris kijött, a verdikt: megfelelt. De a Krampner nem színésznév, mondta Kiss Ferenc, legyen maga Kállai, mint az akkori miniszterelnök.

Kállai még be sem fejezte a színiakadémiát – soha nem is diplomázott! –, máris szerződést kapott. A színház nemcsak a színész, hanem későbbi felesége sorsát is meghatározta. A társulatban a kommunistákat is képviselő Szilágyi Bea – Páger Antal későbbi felesége – két felvonás közt abba is beleszólt, hogy legyen-e a párnak gyereke. Így aztán a baba nem született meg, s a szeretett asszony később már nem is szülhetett.

A színész az ostrom alatt egy légópincében ismerte meg Marát – bagy ahogyan a feleségét becézte: Zúzmarát. (Az asszonyt valójában Idának hívják.) Hat évig csak úgy együtt voltak, vadházasságban, ahogy akkoriban elítélően mondták. Azután házasodtak össze, amikor egy álom miatt féltékeny lett, bár ő maga félre-félrelépett.

Akkor már megvolt az első nagy szerep is, a Rómeó és Júlia. Kállai a nála hat évvel idősebb Fényes Alizzal játszott. Könnyű volt adnia a hősszerelmest: gyerekként a színésznő képét tette ki az iskolapadra. És az asszonynak sem volt közömbös a fiatal színész. Csókolóztak a díszletek takarásában, csókolóztak a színpadon – mindig, ha volt egy kis idejük. Az igazgató meg is jegyezte, legalább a színpadon hagyják korábban abba, mert a pacsirta bereked.
A Rómeó sikere meghozta a szerződést a Nemzeti Színházba, mely nemcsak a nemzeté volt, hanem Majoré Tamásé is. Kállai az első vonalba került. Major közben gyötörte, elvette a szerepét, aztán visszaadta: a nagy hatalmú színidirektor bizonyára tanítani akarta.

De minden mindegy, első a színház. Csupa nagy név, akiktől tanulni lehet. És persze megint csak a szerelmek: Ruttkai Éva és Ferrari Violetta. És a szerelmek mellett gyászok. Somlay Artúrt akkor kergette halálba a rendszer. A fiatal színész két nappal később már a ravatal mellett áll díszőrséget, és elgondolkozik a színészi múlandóságon: „Hétfőn maghal valaki, szerdán nagy pompával temetik, csütörtökön más játssza a szerepét.”

Sztálin 1953-ban meghalt, már szabad unott arcot vágni a kötelező ideológiai oktatáson, a Szabad Nép-félórákon. Színészként védve is vannak, legfeljebb mendemondákat tudnak a korszak nyomorúságáról. De ekkor már jöttek a filmszerepek is. 1956 előtt jobbára sematikusak – de ez sem érdekes, csak a szerep fontos, amelyet meg kell oldani.
Kállai kimaradt az ’56-os forradalomból, így aztán nem kellett rettegnie megtorlástól. Munkás hétköznapok jöhettek, színház és film, s újabb szerelmes napok. Kállai, aki ekkor 33 éves – 1958-ban járunk – elveszti a fejét, beleszeret filmbeli partnerébe, a francia színésznőbe, Colette Derealba. Boldog és nem tudja betartani a fogadalmát, hogy idegen nővel csak két hét, aztán vége. Válni akar, legalább Mara ne szenvedjen. Az asszony azonban azt mondja, inkább maradna a férje mellett, ha az megtűri. Tudja, az új kapcsolat eleve halálra van ítélve. A színészt a nyelv a hazájához köti.

Colette visszajár Budapestre. Kállai nem beszél semmilyen nyelvet, kézzel-lábbal érteti meg magát a nővel. Mara beiratkozik egy nyelvtanfolyamra – franciául tanul, fordítja a leveleket. Végül nem ellenfele, barátja lesz a vetélytársnőnek, aki egy időre Pestre költözik. Colette pedig letérdel Mara előtt, köszönetként és bocsánatért.

A szerelemből azért botrány lett. Feri sürgönyt küldött Párizsba: „Magyarországra januárban érkezik a tavasz.” A már híres színészhez rögtön ki is szálltak a nyomozók, olyanok lehettek, mint ő egyik filmjében, ki is érkezik és minek? Érdekesnek találták a szöveget, hiszen csak pár évvel voltak ’56 után. Colette január közepére ígérte magát, erről szólt a távirat.

Alapjában véve megbízhatónak tartották Kállait odafönt, de az kétségtelen, hogy a színész is érezte, azért nincs minden rendben. Stockmann doktor szerepét Ibsen A nép ellensége című darabban később is magáénak érezte, sajátjának a mondanivalót, hogy a víz – átvitt értelemben a társadalom – mérgezett.

Kállai valahogy közéleti ember lett, pedig a pártba sem lépett be, hiába kapacitálták. Nem tetszett neki a környezet, azt mondta: szívesebben jár illegális randevúkra. Hát, illegalitásból ki is jutott neki – ott A tanú, máig legismertebb filmje. Azért választották rá, mert svejki ártatlansággal tud nézni, megtaníthatatlan a rosszra. Azt viszont nem tudta forgatás közben, hogy a felvételeket bármikor leállíthatják. A film hosszú évekig, 1979-ig dobozban is maradt.

Névnapok

Dalma, Izabella

Események

1561
Moszkvában, a Vörös téren felszentelték a Boldog Vazul (Vaszilij Blazsennij) székesegyházat.
1806
Napóleon francia császár létrehozta a Rajnai Szövetséget.
1868
Pesten megalakult az Általános Cipészmunkások Szakegylete, a Bőripari Dolgozók Szakszervezetének elődje.
1896
Megalakult a Budapesti Újságírók Egyesülete.
1943
A II. világháborúban a kurszki térségtől északra, Orjol környékén a Vörös Hadsereg elindította a Kutuzov hadműveletet.
1947
Párizsban megkezdődött az az értekezlet, amelyen 16 nyugat-európai ország elfogadta a nekik felajánlott amerikai Marshall-segélyt.
1953
Megjelent az Elnöki Tanács 1953. évi 10. számú törvényerejű rendelete, amely jelentősen enyhített a beszolgáltatás rendszerén. 1962. A londoni Marquee klubban pályafutása első koncertjét adta a Rolling Stones.
1973
Megjelent a Queen együttes első albuma.
1975
Kikiáltották Sao Tomé és Principe függetlenségét
1999
Magyarországon bevezették az autók törzskönyvezését, az eredetvizsgálatot. (20 éve)
2004
Franciaország és Irak helyreállította az 1991-ben az öbölháború idején megszakadt diplomáciai kapcsolatait. (15 éve)
2009
Beiktatták hivatalába Litvánia első női államfőjét, a május 17-én megválasztott Dalia Grybauskaitét. (10 éve)
2016
Az ENSZ hetvenéves történetében először tartottak közös nyilvános vitát a világszervezet főtitkári posztjára pályázó jelöltek részvételével.
2017
A magyar állam visszaszerezte a Seuso-kincsek leletegyüttesének utolsó hét darabját, ezzel teljessé lett a gyűjtemény.

Születések

1854
EASTMAN, George amerikai feltaláló, a Kodak vállalat alapítója (165 éve)
1884
MODIGLIANI, Amedeo olasz festő, szobrász (135 éve)
1903
SÁNTHA KÁLMÁN Kossuth- és posztumusz Széchenyi-díjas ideg- és elmegyógyász
1904
NERUDA, Pablo Nobel-díjas chilei költő (115 éve)
1913
LAMB, Willis Eugene Nobel-díjas amerikai fizikus
1928
COREY, Elias James Nobel-díjas amerikai szerves vegyész
1934
VERESS Sándor László Munkácsy Mihály-díjas festőművész, érdemes művész (85 éve)
1937
MARGITAI ÁGI Kossuth-díjas színésznő
1947
ORBÁN GYÖRGY Kossuth-díjas zeneszerző
1951
SASS SYLVIA Kossuth-díjas operaénekesnő
1954
PINTÉR Gyula Erkel Ferenc-díjas zeneszerző (65 éves)
1972
BENEDEK Tibor háromszoros olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, 397-szeres válogatott
1997
JUSZAFZAI, Malala Nobel-békedíjas pakisztáni gyermekjogi aktivista, minden idők legfiatalabb Nobel-díjasa

Halálozások

1536
ROTTERDAMI ERASMUS németalföldi humanista, Ágoston-rendi szerzetes, filozófus és teológus
1854
BATTHYÁNY KÁZMÉR 1844-48-ban a Védegylet elnöke, 1849-ben a Szemere-kormány külügyminisztere (165 éve)
1899
MIHALKOVICS Géza anatómus, akadémikus (120 éve)
1931
SÖDERBLOM, Lars Olof Nathan Nobel-békedíjas svéd vallástörténész
1944
PÜNKÖSTI Andor újságíró, író, színikritikus, színházi rendező (75 éve)
1968
SEIDNER MIHÁLY Kossuth-díjas elektromérnök, akadémikus
1969
SÓS Endre újságíró, író (50 éve)
1978
MAKLÁRY ZOLTÁN Kossuth-díjas színész
1986
DISCHKA GYŐZŐ Kossuth-díjas gépészmérnök, textilipari kutató
1994
NAGY Endre Afrika-kutató, zoológus, vadász és trófeagyűjtő (25 éve)
1999
SZELECZKY ZITA színésznő, az 1930-as évek magyar filmcsillaga (20 éve)
2006
MISTÉTH ENDRE Széchenyi-díjas hídépítő mérnök

Időjárás

A keleti területeken is fokozatosan megnövekszik a felhőzet, de ott a délelőtt folyamán még néhány órára kisüt majd a nap. Délután már a Dunántúlon is szakadozhat a felhőzet. Elsősorban a Dunántúlon lehet elszórtan eső, zápor, az Alpokalján esetleg zivatar, de délután már a Tiszához közelebb is előfordulhat helyenként zápor, kis eséllyel zivatar is. A nyugatias szelet élénk, zivatar környékén átmenetileg erős széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között várható.

20–26 °C

Top hírek

Napló ma

Ki ne hagyd!

EMLÉKEZTEK DÁRDAI ÉLETE EGYIK LEGSZEBB GÓLJÁRA? - videó

Újra látogatható a hévízi Schulhof sétány

Kisteherautó hajtott a tüntető tömegbe Floridában (videó)

A Heysel-tragédia óta már semmi nem ugyanaz mint korábban

Blogstar video

Közösség

Most írtátok

Ön szerint mire költi a BKIK a vállalkozók 5000 forintos befizetését?

Szavazok
Fontos a véleményed. Ne tartsd magadban, BLOGOLJ!
Ha üzenni szeretnél nekünk, itt azonnal megteheted:

Elküld

Még több