Blogolj!
Július 11., csütörtök

85 éves Giorgio Armani

2019.07.11.
K77

Nyolcvanöt éves Giorgio Armani olasz divattervező, aki ösztönösen megérzi még az apró stílushibákat is, "mint amikor egy villát rossz helyre tesznek az asztalon".

A Milánó közelében fekvő Piacenzában született egyszerű olasz családban. Iskolás éveiben lenyűgözte a színház és a mozi varázslatos világa. Már sikeres divattervező volt, amikor bevallotta, hogy ha mindent elölről kezdhetne, filmrendező lenne, bár tisztában van azzal, hogy ma a színház és a mozi világa is a lábai előtt hever.

Kamaszként olvasta el A. J. Cronin Réztábla a kapu alatt című orvosetikai kérdésekkel foglalkozó világhírű regényét, és úgy döntött, orvos lesz. A középiskola elvégzése után meg is kezdte tanulmányait a milánói egyetemen, de végül két év után otthagyta az egészet, és csatlakozott a sereghez. A katonai szolgálat után 1957-ben a milánói La Rinascente áruházban kapott állást, divatbábukat öltöztetett, divattervezők között mozgott, és igyekezett kifürkészni a vásárlók kifürkészhetetlen szokásait.

Megismerkedett Nino Cerruti divattervezővel, és nyolc évet töltött mellette asszisztensként. Minden előtanulmány nélkül tervezte meg Hitman nevű kollekcióját, amellyel berobbant a divatvilágba. Stílusával felhívta magára az Ungaro és Zegna divatházak figyelmét is. Egyre inkább szűknek érezte a rendelkezésére álló kereteket, a saját lábára akart állni. Szerencsés fordulat volt az életében, hogy találkozott a nála tizenegy évvel fiatalabb Sergio Galeotti üzletemberrel, akivel önálló stúdiót nyitott a divatos Corso Venezián. 1974-ben óriási sikerrel mutatták be kollekciójukat, amelyen már ott ékeskedett a fekete alapon fehér betűkkel írott Armani márkanév.

Armani szokatlan összefüggésben használt szokatlan anyagokat és kombinációkat. A férfiak számára egészen új stílust alakított ki, a lazán elegáns, lekerekített formákat pontosan szabott, kiváló minőségű anyagokkal társította. Mintha egy szobrász érintette volna meg a kelméket, újraértelmezte a hagyományos öltönyt, megszüntette a szigorú, merev "begomboltságot", s még a kiváló angol gyapjúból is olyan kényelmes zakókat tervezett, mint a selyempizsama. A vállakat csapottabbra vette, a hajtókák keskenyebbek és hosszabbak lettek, a gombolás lejjebb költözött, így az alacsony férfiak magasabbnak látszottak, a magasak pedig még magasabbnak.

1975-ben a nők számára is előrukkolt egy határozott, férfiasabb stílussal. Cégéhez kommunikációs igazgatóként csatlakozott testvére, a stílusikon Rosanna Armani, aki korábban modellként vált ismertté. Az amerikai piac számára 1980-ban megtalálta cége legtökéletesebb reklámarcát Richard Gere filmszínész személyében, akinek ruhatárát Armani tervezte az Amerikai dzsigoló című filmhez. A filmvilághoz való szoros kötődését mi sem bizonyítja jobban, mint hogy kétszáznál is több filmhez tervezett ruhákat.

Armani volt az első divattervező, aki hírességeket kért fel ruhái bemutatására és népszerűsítésére rangos eseményeken. Elsőként 1988-ban a Los Angeles Lakers edzője, Pat Riley állt kötélnek. Azóta már Armani öltözteti a filmsztárokat Gwyneth Paltrow-tól Julia Robertsig, Michelle Pfeiffertől Beyoncén, Cate Blanchetten, Clive Owenen, Reese Witherspoonon át George Clooneyig. Szintén az ő fejéből pattant ki, hogy az Oscar-díjkiosztó vörös szőnyegén Hollywood legnagyobb sztárjai ruhakölteményeiben parádézzanak, de a hírességeknek ezért soha egy fillért sem fizetett. A márka 2006-ban hatalmas nyilvánosságot kapott, amikor felkérték Tom Cruise és Katie Holmes esküvői ruháinak tervezésére, majd számtalan sztár színpadi megjelenését tette még ragyogóbbá ruhakölteményeivel, így Lady Gagáét a Monster Ball és a Born This Way turnén, de a Grammy és a MTV Video Music Awards díjátadókon is gyönyörködhetett kreációiban a közönség.

Mára valóságos birodalmat épített ki, palettáján a férfi és női ruházaton kívül különböző kiegészítők, lakberendezés, parfüm, szemüvegek, sőt konyhai mosogatók is szerepelnek, de kávéházlánca és szállodája is van. A fiatal vásárlók meghódítására olcsóbb, de hasonlóan igényes kidolgozású ruhák forgalmazására született az Emporio Armani.

A divatcézár tervezte a 2012-es londoni olimpiai játékok olasz küldöttségének ruháját. Már korábban is dolgozott sportolókkal, alsóneműit David Beckham futballista és Rafael Nadal teniszező is reklámozta. A dúsgazdag tervező az Olimpia Milano kosárlabdacsapat tulajdonosa.

2015-ben állandó múzeumot nyitott Milánóban, amelyben régebbi és új kreációi kaptak helyet, emellett bemutatták terveinek rajzait, a divatbemutatóiról készült fényképeket és filmeket.

Amikor arról kérdezték, hogyan viseljék a sztárok ruhakölteményeit, hogy megjelenésük ragyogó és káprázatos legyen, így válaszolt: "Elengedhetetlen az elegancia, hiszen a varázslat az eleganciából származik. Egyben legyen stílusos és időtlen, de semmiképpen nem túl trendi. Sem a ruhának, sem viselőjének nem szabad erőlködést sugallnia, nélkülözhetetlen a felszabadultság és a magabiztosság. A ruhának a sztárt kell láttatnia, nem az öltözetet és kiemelni az egyéniséget. És természetesen Armanit kell választani."

Névnapok

Lili, Nóra

Események

1405
Első útjára indult a Cseng Ho admirális vezette nagy kínai armada, hogy felfedezze a világot.
1533
VII. Kelemen pápa kiátkozta VIII. Henrik angol királyt.
1798
Megalakult az amerikai tengerészgyalogság.
1848
Megnyílt a Waterloo pályaudvar, a világ egyik leghíresebb és legrégibb pályaudvara, London egyik jelképe.
1859
Először szólalt meg a londoni parlament toronyórájának nagy harangja, a Big Ben. (160 éve)
1884
Megjelent Trefort Ágoston vallás- és közoktatásügyi miniszter rendelete az "elkeresztelésekről". (135 éve)
1921
Mongóliában kinyilvánították az ország függetlenségét, az ország nemzeti ünnepe.
1972
Reykjavíkban megkezdődött a címvédő szovjet Borisz Szpasszkij és az amerikai Bobby Fischer sakkvilágbajnoki döntője. "Az évszázad mérkőzését" az amerikai sakkozó nyerte.
1979
Hat évi működés után az Indiai-óceánba csapódott és megsemmisült az első amerikai űrlaboratórium, a Skylab-1. (40 éve)
1989
Megkezdte adását a Rádio Bridge, az első magántulajdonú magyar kereskedelmi rádió (30 éve)
1995
A boszniai polgárháborúban a szerb erők nyolcezer srebrenicai bosnyák férfit mészároltak le, ez volt a második világháború óta a legsúlyosabb népirtás Európában.
2006
Az indiai Mumbai (Bombay) elővárosában vonatokon és vasútállomásokon hajtottak végre összehangolt, 207 halálos áldozatot követelő robbantás-sorozatot.

Születések

1561
GONGORA Y ARGOTE, Luis de spanyol költő, a spanyol aranyszázad, a "Siglo de Oro" legnagyobb hatású alkotója
1767
ADAMS, John Quincy, 1825-29-ben az Egyesült Államok hatodik elnöke, az első amerikai elnök, akinek apja is betöltötte a hivatalt.
1819
REGULY ANTAL nyelvész, a finnugor nyelvrokonság kutatója (200 éve)
1834
WHISTLER, James Abbott McNeill amerikai festő, grafikus és művészeti író (185 éve)
1879
CHOLNOKY LÁSZLÓ író, újságíró (140 éve)
1889
BARTHA KÁROLY etnográfus, nyelvjáráskutató (130 éve)
1904
FARKAS Mihály kommunista pártvezető (115 éve)
1916
PROHOROV, Alekszandr Mihajlovics Nobel-díjas orosz fizikus
1920
BRYNNER, Yul Oscar-díjas amerikai színész
1924
BREMER, Claus svájci író, dramaturg és műfordító (95 éve)
1929
PREY, Hermann német operaénekes, bariton, operarendező (90 éve)
1932
KÁRPÁTI JÁNOS Széchenyi- és Erkel Ferenc-díjas zenetörténész
1934
ARMANI, Giorgio olasz divattervező (85 éves)
1939
KRISTÓ GYULA történész, akadémikus (80 éve)
1944
BARONITS Zsolt rockzenész, szaxofonos (75 éve)
1949
BALOGH MIHÁLY Ferenczy Noémi-díjas ötvös és fotóművész (70 éves)
1959
VEGA, Suzanne amerikai énekesnő és dalíró, a városi folkzene egyik legnépszerűbb képviselője (60 éves)
1964
TARDOS Gábor matematikus, akadémikus (55 éves)
1974
MAJOROS ISTVÁN olimpiai bajnok birkózó (45 éves)

Halálozások

1844
BARATINSZKIJ, Jevgenyij Abramovics orosz költő, az orosz romantika második nemzedékének jelentős képviselője (175 éve)
1889
REVICZKY Gyula újságíró, költő, a 19. század végi irodalmi ellenzék egyik legtehetségesebb lírikusa, a magyar szimbolizmus egyik előfutára (130 éve)
1909
NEWCOMB, Simon amerikai csillagász és matematikus (110 éve)
1937
GERSHWIN, George amerikai zeneszerző, a Kék rapszódia és a Porgy és Bess komponistája
1969
BALOGH ERNŐ mineralógus, geológus, Erdély karsztjainak és barlangjainak kutatója (50 éve)
1970
EGYED LÁSZLÓ Kossuth-díjas geofizikus, egyetemi tanár, akadémikus
1974
LAGERKVIST, Pär Fabian Nobel-díjas svéd író, költő, esszéista (45 éve)
1989
KOVÁCS ANDOR dzsesszmuzsikus, gitáros (30 éve)
2000
PATAKY IMRE Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas bábszínész, érdemes művész
2010
KÁLLAI FERENC Kossuth-díjas színész, a nemzet színésze
2014
HADEN, Charlie Grammy-díjas amerikai dzsesszbőgős (5 éve)
2017
SCHUBERT Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, rendező, színészpedagógus

Időjárás

A Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti megyékben több lesz a felhő, másutt viszont több órára kisüt a nap, de a képződő, ám nem lesz zavartalan napsütés. Legnagyobb eséllyel az északkeleti tájakon alakulhat ki zápor, zivatar. Az északnyugati szél időnként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21, 27 fok között várható.

21–27 °C

Top hírek

Napló ma

Ki ne hagyd!

EMLÉKEZTEK DÁRDAI ÉLETE EGYIK LEGSZEBB GÓLJÁRA? - videó

Újra látogatható a hévízi Schulhof sétány

Kisteherautó hajtott a tüntető tömegbe Floridában (videó)

A Heysel-tragédia óta már semmi nem ugyanaz mint korábban

Blogstar video

Közösség

Most írtátok

Ön szerint mire költi a BKIK a vállalkozók 5000 forintos befizetését?

Szavazok
Fontos a véleményed. Ne tartsd magadban, BLOGOLJ!
Ha üzenni szeretnél nekünk, itt azonnal megteheted:

Elküld

Még több