Blogolj!
Július 10., szerda

150 éve született Kandó Kálmán

2019.07.10.
K77

Százötven éve, 1869. július 10-én született Kandó Kálmán, a vasút villamosításának úttörője, akinek munkássága gyökeresen átalakította a vasúti szállítást.

Régi nemesi családból származott, nagyapja Fejér vármegye alispánja és pesti táblai ügyvéd, apja hivatalnok volt a Kereskedelemügyi Minisztériumban. A budapesti József Műegyetemen már negyedéves hallgatóként pályadíjat nyert egyik elektrotechnikai dolgozatával. Gépészmérnöki oklevelének 1892-es megszerzése után egy évig a haditengerészetnél szolgált, majd a francia Compagnie de Fives-Lille párizsi gyárának tervezési osztályán kapott állást, ahol teljesen új eljárást dolgozott ki indukciós motorok szerkesztésére és méretezésére.

Mechwart András, a Ganz és Társa Vasöntő és Gépgyár Rt. vezérigazgatójának hívására tért haza. A Ganz elektrotechnikai osztályán a háromfázisú indukciós motorsorozattal folytatott kísérletei eredményeként születtek meg az FF típusjelű motorok, a Ganz rendkívül sikeres gyártmányai. Az ehhez szükséges szinkrongenerátorok, transzformátorok tervezését és gyártásának elindítását ugyancsak ő oldotta meg. Létrehozta az erőátviteli irodát, innen irányította sok-sok gyár, malom- és ipartelep villamosítási munkálatait. Kandó a villanymotorokat a vasúti vontatásban is hasznosítani akarta, de amerikai tanulmányútja után arra a következtetésre jutott, hogy erre a célra a kisfeszültségű, egyenáramú módszernél gazdaságosabb a nagyfeszültségű, háromfázisú áram felhasználása.

1896-ban a gyár mellett próbapályát hozott létre, majd 1898-ban a Genfi-tó melletti Evian fürdőhelyen 300 méter hosszú, de 20 méter szintkülönbséget leküzdő villamosvasutat épített ki egy szálloda és a gyógyfürdő között. A Ganz ennek tapasztalataiban és Kandó tehetségében bízva 1898-ban elvállalta a 106 kilométeres olaszországi Valtellina vonal villamosítását, amelyet több nagy cég túl kockázatosnak ítélt és visszalépett. A 3 kV-os, 15 Hz frekvenciájú háromfázisú árammal kiépített rendszer szinte minden lényeges elemét, valamint a motorkocsikat és mozdonyokat a Ganzban fejlesztették és gyártották. Európa első vilamosított és a világ első nagyfeszültségű váltakozó árammal villamosított vasúti fővonalát 1902-ben nyitották meg.

Az olasz kormány a sikert látva elrendelte a vasútvonalak villamosítását. A cél érdekében amerikai tőkével részvénytársaságot hoztak létre, megvásárolták Kandó szabadalmát, és mozdonygyárat is építettek. A Ganzban meghatározó részesedést szerzett bankok azonban nem ismerték fel a lehetőséget, és vissza akarták fogni a gyár vasút-villamosítási tevékenységét. Kandó ilyen körülmények között mondott igent, amikor az olaszországi mozdonyzár irányítására kérték fel. Feleségével és két gyermekével 1907-ben kiköltözött Vado Liguréba. Az itteni gyárban hétszáznál több mozdony készült, többségük még az 1950-es években is szolgálatban állt. Itt szerkesztette meg az öt kapcsolt tengelyű mozdonyt; tevékenységéért az Olasz Koronarend parancsnoki keresztje kitüntetést is megkapta.

Amikor 1915-ben Olaszország az antanthatalmak oldalán belépett az első világháborúba, hazatért. A Ganz és Társa-Danubius Villamossági-, Gép, Waggon és Hajógyár Rt. műszaki igazgatója, majd 1918-tól vezérigazgatója lett, 1922-től tanácsadóként az általa létrehozott Villamos-mozdony Szerkesztési Osztályon a technikatörténeti jelentőségű fázisváltós mozdony kidolgozását irányította. A villamos berendezés leglényegesebb eleme a fázisváltó volt, a különleges szinkrongép a munkavezeték 16 kV, 50 Hz egyfázisú áramát az indukciós hajtómotorok számára többfázisú kisfeszültségű árammá alakította át. A mozdonynak négy szinkron sebességfokozata volt. Az első fázisváltós próbamozdonyt a Danubius 1922-ben szerelte össze, ennek tapasztalatai alapján, más szabadalmakkal kiegészítve készült el 1928-ra az új mozdony. A próbaüzem kedvező tapasztalatai alapján a MÁV úgy döntött, hogy a Budapest-Hegyeshalom vonalon ezt a rendszert valósítja meg, a villamosított vonalon 1932-ben indult meg a közlekedés Komáromig.

A világszerte elismert mérnök 1927-ben a nagy amerikai gyár, a Westinghouse meghívására az Egyesült Államokba látogatott, ahol tanácsadónak kérték fel, de az ajánlatot ezekkel a szavakkal utasította vissza: "Eleget voltam távol a hazámtól, nem is gondolok többé elhagyására." Élete utolsó műve a V 40-es és V 60-as sorozatú Kandó-fázisváltós mozdony, de ennek üzembe helyezését már nem élte meg. A megfeszített munka, az őt ért családi tragédiák felőrölték egészségét, 1931. január 16-án szívinfarktusban meghalt.

Kandó Kálmán széles látókörű, nagy műveltségű és munkaképességű, sokoldalú műszaki tehetség volt, nevéhez 69 szabadalom fűződik. A Magyar Tudományos Akadémia 1921-ben Wahrmann Mór-éremmel tüntette ki, 1922-ben a József Műegyetem tiszteletbeli doktorává avatta, 1927-ben az MTA levelező tagja lett. Az MTA 1927-ben levelező tagjává választotta. 1930-ban a legnagyobb állami kitüntetésnek számító magyar Corvin-koszorúval tüntették ki "a magyar műszaki tudomány fejlesztése terén kifejtett korszakalkotó működése" elismeréséül, 2001-ben posztumusz Magyar Örökség díjban részesült. Nevét viseli Miskolcon a Tiszai pályaudvar előtti tér, számos oktatási intézmény, Budapesten az Óbudai Egyetem Villamosmérnöki Kara és az egyetem Bécsi úti kollégiuma, egy kisbolygó, országszerte több szobra áll.

Névnapok

Amália, Alma, Amál, Engelbert, Kenese, Szilvána, Ulrik

Események

1514
A Dózsa-féle parasztháborút Erdélyre kiterjesztő Lőrinc pap seregei vereséget szenvedtek Kolozsvárnál. (505 éve)
1550
Angliában trónra lépett a mindössze kilenc napig uralkodó Lady Jane Grey, akit 1554-ben végeztetett ki I. Mária.
1793
Erdélyben a homoródalmási zsinat jóváhagyta a székelykeresztúri unitárius gimnázium (a mai Berde Mózes Unitárius Gimnázium) megalapítását.
1897
Miskolcon megindult az első villamos.
1919
Megalapították hivatalosan Angliában a Bentley Motors nevű céget, mely luxus sportautóiról lett híres. (100 éve)
1940
A második világháborúban Franciaország német lerohanása után a déli, meg nem szállt részben fekvő Vichyben feloszlatta magát a Harmadik Köztársaság utolsó parlamentje. Létrejött a formailag független, de a valóságban a németektől függő Francia Állam, amelynek vezetője Philippe Pétain marsall lett.
1962
Felbocsátották az első távközlési műholdat, a Telstar-1-et.
1973
Kikiáltották az addig brit gyarmat Bahama-szigetek függetlenségét; az ország nemzeti ünnepe.
1976
Az észak-olaszországi Sevesóban egy vegyipari gyárban történt robbanás következtében nagy mennyiségű mérgező anyag került a levegőbe, amely számos súlyos betegséget, a születendő gyermekeknél genetikai rendellenességeket okozott.
1985
A francia titkosszolgálat emberei az új-zélandi Auckland kikötőjében felrobbantották a Greenpeace környezetvédő mozgalom hajóját, a Rainbow Warriort.
1991
Beiktatták hivatalába Borisz Jelcint, Oroszország első elnökét.
2000
Brüsszelben parafálták Magyarország és az Európai Unió ipari megállapodását.
2007
A vatikáni hittani kongregáció dokumentumot hozott nyilvánosságra, amely szerint a katolikus egyház Krisztus egyetlen és igaz egyháza.

Születések

1509
KÁLVIN JÁNOS francia vallásreformátor (510 éve)
1658
MARSIGLI, Luigi Fernando itáliai tudós, katona, a Duna-medence élővilágának első monográfusa
1726
KOKORINOV, Alekszandr orosz építész, a korai klasszicizmus jelentős mestere
1869
KANDÓ KÁLMÁN gépészmérnök, akadémikus, a villamosvasúti vontatás úttörője (150 éve)
1871
PROUST, Marcel francia író, leghíresebb műve Az eltűnt idő nyomában
1895
ORFF, Carl német zeneszerző, a Carmina Burana komponistája
1902
ALDER, Kurt Nobel-díjas német kémikus, a diénszintézis felfedezője
1920
CHAMBERLAIN, Owen Nobel-díjas amerikai fizikus
1931
MUNRO, Alice Nobel-díjas kanadai írónő
1936
FÁBIÁN LÁSZLÓ olimpiai bajnok kajakozó, edző
1949
DUNAI TAMÁS Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész (70 éves)
1969
KAUFMANN, Jonas német operaénekes, tenor (50 éves)
1983
SASTIN Marianna világbajnok birkózó, a magyar birkózás első női világbajnoka

Halálozások

1290
IV. (KUN) LÁSZLÓ Árpád-házi magyar király
1584
ORÁNIAI VILMOS, a németalföldi szabadságharc vezetője (435 éve)
1919
RIEMANN, Karl Wilhelm Julius Hugo német zenetudós, lexikonszerkesztő 8100 éve)
1934
MÜHSAM, Erich német költő, író (85 éve)
1973
SOMOGYI ERZSI kétszeres Kossuth-díjas színésznő
1975
KERÉNYI JENŐ Kossuth-díjas szobrász, kiváló művész
1979
FIEDLER, Arthur amerikai karmester (40 éve)
1984
TÁRKÁNY SZÜCS Ernő néprajztudós, jogász (35 éve)
1989
CSANDA SÁNDOR szlovákiai magyar irodalomtörténész és kritikus (30 éve)
1999
ESCHENBURG, Theodor német politológus, publicista
2009
CSERNY JÓZSEF Kossuth-díjas ipari formatervező, érdemes művész (10 éve)
2014
SZEHGAL, Zohra indiai színésznő, koreográfus, az indiai film nagyasszonya (5 éve)

Időjárás

Délelőtt a déli tájakon csökken a felhőzet, mindenhol kisüt a nap, majd gomolyfelhők fejlődnek, amelyekből napközben az északkeleti megyékben néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Az élénk északi, északnyugati szél a Dunántúlon és a főváros térségében időnként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 10, 17 fok között alakul, de az északi völgyekben és a homokhátságokon 6, 9 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 26 fok között valószínű.

22–26 °C

Top hírek

Napló ma

Ki ne hagyd!

Helyreállt a világ dicsősége

VIDEÓ: GÓLPASSZAL TÉRT VISSZA DZSUDZSÁK!

South Park népe kivonult a denveri stadionba

NOS, AKKOR ITT A VÁLASZ

Blogstar video

Közösség

Most írtátok

Ön szerint fontos, hogy újra napi rendszerességgel tájékoztat minket az operatív törzs?

Szavazok
Fontos a véleményed. Ne tartsd magadban, BLOGOLJ!
Ha üzenni szeretnél nekünk, itt azonnal megteheted:

Elküld

Még több