Blogolj!
Május 15., szerda

A szlovákiai magyarok emléknapja

2019.05.15.
K77

1994 februárjában a szlovák parlament magyar képviselőcsoportja a Szlovákiai Magyarok Emléknapjává nyilvánította május 15-ét. Az esemény, melyre e dátum emlékeztet, 1942-ben ezen a napon történt. A Tiso-féle nácibarát szlovák parlament a zsidók deportálásáról szavazott. A szavazás kimenetele nem volt kérdéses, némi meglepetéssel azonban mégiscsak szolgált: Esterházy János gróf, az akkori parlament egyetlen magyar tagja egyedüliként nem szavazta meg a törvényjavaslatot. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a szavazáskor többen elhagyták az üléstermet.)

Esterházy döntéséről tájékoztatta a szlovák parlament elnökét. Keresztény értékekre hivatkozva közölte: lelkiismereti alapon hozta meg döntését, a magyar közösség vezetőjeként utasította el a jogszabályt. Nem szavazta meg a deportálásokat, melyet "istentelennek és embertelennek tartott", de a törvény ellen szavazni mégsem tudott, mert a levezető elnök fel sem tette azt a kérdést, ki szavaz ellene.

Esterházy János gróf személyéről, sorsáról viszonylag keveset tud az utókor. A magyar apától és lengyel anyától született gróf Csehszlovákia, majd Szlovákia területén élt. 1932-től a csehszlovákiai Országos Keresztényszocialista Párt elnöke, 1935-től Kassa országgyűlési képviselője volt. Politikai programjában azt hirdette: "Ne legyen Szlovákiában uralkodó és kisebbségi nemzet". 1936-tól az Egyesült Magyar Párt elnökeként, 1939-től a Szlovákiai Magyar Párt vezetőjeként vállalta a magyar kisebbség érdekeinek képviseletét. 1938-ban az utolsó lehetséges időpontig küzdött azért, hogy a Csehszlovák Köztársaságon belül méltányos módon oldják meg a kisebbségek sorsát.

Következetes keresztényi magatartása miatt - "A mi jelünk a kereszt, nem a horogkereszt" - zaklatta a Gestapo. 1944-ben a nyilasok Budapesten rövid időre letartóztatták. 1945 áprilisában már a csehszlovákok tartóztatták le törvénysértő módon, átadták a szovjet hatóságoknak, akik lágerbe hurcolták. Egy évig Moszkvában volt börtönben, majd tízévi kényszermunkára ítélték. 1947-ben Pozsonyban távollétében halálra ítélték. A szovjetek 1949-ben adták ki a csehszlovák szerveknek.

A család, magánszemélyek és zsidó szervezetek indítványozására az ítéletet köztársasági elnöki kegyelemmel életfogytig tartó büntetésre, majd 1955-ben huszonöt évi börtönre változtatták. 1957. március 8-án morvaországi börtönében, az olomouci rabkórházban halt meg. Holttestét elhamvasztották, a hamvakat nem adták át a családnak. Lánya, Alice közbenjárására 2007-ben Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter kutatta fel eltemetésének helyét: urnája a prágai Motol köztemető közös sírjában található.

1993-ban Göncz Árpád akkori köztársasági elnök kérésére az orosz legfelsőbb bíróság az ítéletet semmisnek mondta ki, és rehabilitálta. Ám ez Csehországban és Szlovákiában mind a mai napig nem történt meg: Esterházy János hivatalosan továbbra is háborús bűnös. 2008 végén portréját ünnepélyesen elhelyezték az Európai Parlament brüsszeli székházában. 2009-ben Lech Kaczynski lengyel államfő a Polonia Restituta kitüntetéssel ismerte el a lengyel menekültek érdekében kifejtett tevékenységét.

2010-ben jelent meg Molnár Imre tollából az első róla szóló, Magyarországon kiadott életrajzi kötet. Szlovákiában több Esterházy-mellszobor áll (Búcson, Királyhelmecen, Ipolynyéken, Kassán, Losoncon), szülőfalujában, Nyitraújlakon és Léván emléktáblát, Révkomáromban domborművet helyeztek el tiszteletére. 2011-ben a New York-i Rágalmazásellenes Liga zsidó szervezet posztumusz "Bátorságért" kitüntetést, a Jan Karski Bátorság és Szolgálat díjat adományozta neki. A Jad Vasem (Világ Igaza) elismerést azonban nem kapta meg. 2012-ben mutatták be Magyarországon Az üldözöttek védelmében című filmet, amely Esterházy második világháború alatti, üldözötteket mentő tevékenységéről szól. Ugyanabban az évben a dél-lengyelországi Wisniowában emléktáblát avattak tiszteletére. Budapesten 2010-ben rakpartot, 2011-ben teret neveztek el róla, 2013 májusában pedig felavatták első fővárosi szobrát a Gesztenyéskertben. 2015 januárjában posztumusz Magyar Kultúra Lovagja kitüntetésben részesült. 2016-ban adták ki Csehországban a Visszaadni Esterházy Jánosnak becsületét című magyar-cseh-lengyel nyelvű kötetet, amely a 2015. júniusban, Prágában lezajlott nemzetközi tudományos konferencia anyagát tartalmazza.

Névnapok

Zsófia

Események

1809
Bonaparte Napóleon francia császár schönbrunni kiáltványában felhívást intézett a magyar néphez, amelyben Bécs és az osztrák örökös tartományok francia megszállása után a Habsburgoktól való elszakadásra biztatta a magyarokat. (210 éve)
1845
A Murányi Unió és a Rimai Coalitió megalapította a Vasfinomító és Hengerlő Gyárat, a későbbi Ózdi Kohászati Üzemeket.
1848
Balázsfalván megkezdődött az első román nemzeti gyűlés.
1886
Az Egyesült Államokban befejeződött a 8 órás munkanap kivívásáért május elsejétől tartott sztrájk. (Május elseje ennek emlékére lett a munkások nemzetközi napja.)
1889
A nagyközönség előtt megnyitották a párizsi Eiffel-tornyot. (130 éve)
1891
XIII. Leó pápa közzé tette Rerum novarum kezdetű, a munkások helyzetéről szóló enciklikáját.
1935
Átadták a moszkvai metró első két vonalát.
1955
Bécsben aláírták az Osztrák Államszerződést, ezzel Ausztria ismét független állam lett.
1957
Nagy-Britannia a csendes-óceáni Karácsony-szigetek közelében - a japán tiltakozás ellenére - 1 millió tonna TNT-erejű hidrogénbombát robbantott a levegőben.
1958
Föld körüli pályára bocsátották a Szputnyik-3-at, a világ harmadik mesterséges holdját, az első nehéz, komplex műszer felszerelésű űrobjektumot.
1972
27 évi amerikai megszállás után ismét japán fennhatóság alá került Okinava szigete.
2009
Az ukrán parlament törvényben tiltotta be az ország területén a szerencsejáték-üzletet. (10 éve)
2013
Oregoni tudósok bejelentették: sikerült emberi hámsejtekből embrionális őssejteket létrehozniuk.
2014
Barack Obama amerikai elnök New Yorkban felavatta a Szeptember 11. Nemzeti Emlékmúzeumot. (5 éve)
2018
A skót parlament jelképes jelentőségű határozattal elvetette a brit EU-tagság megszűnéséről szóló törvényjavaslatot.

Születések

1048
KHAJJÁM, Omar perzsa költő, filozófus, természettudós
1567
MONTEVERDI, Claudio olasz zeneszerző, az opera műfajának első nagy mestere
1720
HELL MIKSA csillagász, ő számította ki először helyesen a Nap-Föld távolságot
1859
CURIE, Pierre Nobel-díjas francia fizikus (160 éve)
1891
BULGAKOV, Mihail Afanaszjevics szovjet-orosz író, a Mester és Margarita szerzője
1915
SAMUELSON, Paul Anthony Nobel-díjas amerikai közgazdász
1934
KOVÁSZNAI GYÖRGY festő, rajzfilmrendező (85 éve)
1937
ALBRIGHT, Madeleine amerikai politikus, az Egyesült Államok első női külügyminisztere
1949
KOLLÁNYI JUDIT Balázs Béla-díjas vágó (70 éves)
1951
WILCZEK, Frank Nobel-díjas amerikai fizikus
1953
OLDFIELD, Mike brit rockzenész, zeneszerző
1954
GYARMATI ANDREA Európa-bajnok úszó, orvos, gyermekgyógyász (65 éves)
1957
NÖVÉNYI NORBERT olimpiai bajnok birkózó, karatés, színész, sportmenedzser
1987
MURRAY, Andy kétszeres olimpiai bajnok, háromszoros Grand Slam-tornagyőztes skót teniszező

Halálozások

1164
HÉLOISE francia apátnő (855 éve)
1879
SEMPER, Gottfried német építész (140 éve)
1924
D`ESTOURNELLES DE CONSTANT, Paul Henri Benjamin - Nobel-békedíjas francia politikus, a nemzetközi döntőbíráskodás szakértője (95 éve)
1935
MALEVICS, Kazimir Szeverinovics szovjet-orosz avantgárd festő, a szuprematizmus (geometrikus absztrakció) mestere
1974
DOMANOVSZKY ENDRE Kossuth-díjas festő, érdemes és kiváló művész (45 éve)
1982
ÁDÁM JENŐ Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, érdemes művész
2008
LAMB, Willis Eugene Nobel-díjas amerikai fizikus
2010
SHEPHERD-BARRON, John Adrian skót feltaláló, az első bankjegykiadó automata, a mai ATM elődjének a kifejlesztője
2014
SZÉCSÉNYI FERENC Kossuth-díjas operatőr, kiváló művész, a magyar mozgókép mestere (5 éve)

Időjárás

Általában borult lesz az ég, de a délutáni órákban kelet, délkelet felől lassanként megkezdődik a felhőzet csökkenése. Átmenetileg kevésbé felhős tájak azonban délelőtt is lehetnek az ország északkeleti harmadában. Egy délkelet felől érkező csapadékzónából sokfelé várható eső, zápor, az északkeleti megyékben akár zivatar is kialakulhat. A legtöbb csapadék a Dunántúlon ígérkezik. Az Észak-Dunántúlon erős lökések kísérik az északi szelet, másutt ugyanakkor csak élénk széllökések lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5, 12 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 8, 15, északkeleten 16, 20 fok között alakul.

8–20 °C

Top hírek

Napló ma

Ki ne hagyd!

A gól, ami kettőt ért és sosem volt

Prága megér egy hokimeccset

Videó! Dobrev Klára alaposan kiosztotta az üres székeket

A nyár 120 pillanata - rövidfilm a Káli-medencéről

Blogstar video
Kosárlabda BL: idegenben továbbra sem megy a Falcónak

Kosárlabda BL: idegenben továbbra sem megy a Falcónak

Nem sok esélye volt a győzelemre a foghíjas szombathelyi alakulatnak a Happy Casa Brindisi ellen, így negyedik idegenbeli Bajnokok Ligája meccsét is elveszítette a …

Kosárlabda: nyert a Körmend és továbbjutott az Európa Kupában

Az Egis Körmend magabiztos játékkal, …

Vízilabda: elhunyt Dömötör Zoltán olimpiai bajnok

84 éves korában elhunyt Dömötör Zoltán olimpiai bajnok …

Vízilabda Bajnokok Ligája: ferencvárosi döntetlen a rangadón, könnyed OSC-győzelem

A címvédő Ferencváros fordulatos mérkőzésen 13-13-as döntetlent játszott a Pro Recco otthonában, míg az OSC 15-10-re nyert a Terrassa otthonában a vízilabda Bajnokok Ligája mai …

Hírek

22:45: Kosárlabda BL: idegenben továbbra sem megy a Falcónak
22:25: Kosárlabda: nyert a Körmend és továbbjutott az Európa Kupában
22:15: Vízilabda: elhunyt Dömötör Zoltán olimpiai bajnok
21:45: Vízilabda Bajnokok Ligája: ferencvárosi döntetlen a rangadón, könnyed OSC-győzelem
21:25: Jégkorong: előnyben az FTC és a MAC, továbblépett a DVTK a kupában
20:45: Férfi kézilabda BL: újabb kieli botlás, ennek Veszprémben is örülnek
19:40: A doppingoló román kézilabdás lányok nem lesznek ott a vb-n
18:35: Euro 2020: megvan a kalapok beosztása, portugál-francia is lehet a Puskásban

Közösség

Most írtátok

Ön melyik budapesti projekt véghezvitelét tartja fontosnak?

Szavazok
Fontos a véleményed. Ne tartsd magadban, BLOGOLJ!
Ha üzenni szeretnél nekünk, itt azonnal megteheted:

Elküld

Még több