Nagy földrengés Mexikóvárosban
7,1-es erősségű földmozgást regisztráltak.
Blogolj!
Szeptember 13., szerda

A nap, amikor Matuska Szilveszter robbantott

2017.09.13.
K77

1931. szeptember 13-án éjjel 0 óra 20 perckor hajtotta végre Matuska Szilveszter híres merényletét, mely során felrobbantotta a biatorbágyi vasúti hidat az áthaladó bécsi gyorsvonat alatt. A 22 áldozatot követelő terrortámadást Károlyi Gyula kormánya a kommunisták számlájára írta, és miután – a robbantás ürügyén – statáriumot hirdetett, hajtóvadászatot is indított az illegális párt ellen.

Noha magáról a hírhedt eseményről mindenki hallott már, Matuska Szilveszter személye, vagy akár a robbantás számos részlete mindmáig homályba burkolózik. A történteket dióhéjban úgy összegezhetjük, hogy a később őrültnek nyilvánított, ekkoriban Bécsben élő férfi szeptember 13-án, közvetlenül éjfél után egy ekrazittal töltött pokolgépet rögzített a biatorbágyi viadukthoz, és amikor az osztrák fővárosba tartó nemzetközi gyorsvonat áthaladt a hídon, felrobbantotta a szerkezetet. Bár a mozdony vezetője a szerelvények kisiklása után megpróbált megállni, egyetlen kocsi kivételével az egész vonat a mélybe zuhant; a merénylet összesen 22 ember életét követelte. 

Ismeretes, hogy a pokolgép mellett az ügyet kivizsgáló hatóságok egy levelet is találtak, melynek tartalma alapján a rendőrség úgy vélte, a terrortámadás egy nagyobb, kelet-európai kommunista összeesküvés része lehet. Nyilván annyiban érdekük is volt ezt hinni, hogy – a statárium bevezetésével – hajtóvadászatot indíthattak az illegális szélsőbaloldali párt ellen, de az igazság kedvéért el kell mondanunk, hogy ennek – kezdetben legalábbis – racionális oka is volt. 

A nyomozó szervek fejében ugyanakkor hamarosan szöget ütött, hogy – azzal az eltéréssel, hogy nyugaton látszólag nemzetiszocialista indíttatású támadásokat hajtottak végre – a biatorbágyi eset igencsak hasonlított a korábbi ausztriai és németországi merényletekhez. Az osztrák és magyar igazságszolgáltatás közreműködésének köszönhetően 1931 októberében kézre is kerítették a Bécsben élő – és a baleset helyszínéről már ismerős – Matuska Szilvesztert, aki elfogása után mindhárom támadást magára vállalta. Jóllehet, ezzel a nyomozás lezárult, a statárium egészen 1932 októberéig érvényben maradt, a hajtóvadászat pedig számos kommunista életét követelte.

Matuska Szilveszterről mára elsősorban az őrült magányos terrorista képe maradt fenn, pedig felsorolni is nehéz, hogy a férfi az évtizedek során hányféle vállalkozásba fogott: mint önkéntes honvéd a világháború során főhadnagyi rangig jutott, később pedig kereskedelemmel és ingatlanspekulációval próbált vagyont szerezni. Matuska aztán a világválság kirobbanásakor – a kétes ügyletei miatt indított perek és felesége betegsége miatt – tönkrement, találmányaival pedig– melyek között egy biztonságos közlekedést segítő vasúti lámpa is volt – nem tudott elég pénzt szerezni. 

Vélhetően elkeseredésében fogott bele a robbantássorozatba, de motivációjára sohasem derült fény, ugyanis a bírósági eljárás alatt megpróbálta magát őrültnek tettetni – úgy is maradt meg a köztudatban, mint egy magányos, háborodott terrorista. Ezzel a kifogással Matuska Ausztriában nagyobb sikert aratott, hiszen ott mindössze hat év börtönt kapott, Magyarországon azonban halálra, majd életfogytiglani fogságra ítélték. Büntetését a váci fegyházban kellett letöltenie. A terrorista végül csak 1944 végéig maradt az intézményben, ugyanis a szovjet csapatok érkezésekor sikerült kereket oldania, további élete éppen olyan rejtélyes volt, mint a robbantás egyes részletei.

Ahogy azt a hasonló eseményeknél megszokhattuk, idővel a biatorbágyi viadukt felrobbantásának ügyében is előkerültek az összeesküvés-elméletek, melyek főleg azt firtatták, hogy a kisiklott vonatra miért nem árusítottak első osztályú jegyeket, illetve, hogy Matuska hogyan boldogult egyedül a 2 méter magas pokolgéppel. Ezekre a kérdésekre máig nem sikerült találni, ugyanakkor arra sincs bizonyíték, amit a kommunista propaganda állított, tudniillik hogy a férfit „Horthyék” bízták meg a terrorcselekménnyel, hogy így számoljanak le az illegalitásba kényszerített párttal. Ezt az állítást az sem igazolja, hogy Károlyi Gyula kormánya a későbbiekben valóban felhasználta a robbantást saját politikai céljaira. (rubicon)

Névnapok

Kornél

Események

1540
A magyar rendek a Rákosmezőn királlyá választották Szapolyai János utószülött fiát, II. Jánost, a későbbi János Zsigmond erdélyi fejedelmet.
1931
Éjszaka felrobbantották a biatorbágyi vasúti viaduktot, a mélybe zuhanó vonaton 22 ember vesztette életét.
1945
Összeült Budapesten az Ideiglenes Nemzetgyűlés.
1959
A Szovjetunióban fellőtt Luna-2 első mesterséges égitestként elérte a Hold felszínét.
1993
Washingtonban aláírták (a később Oslo I. néven ismertté vált) izraeli-palesztin elvi nyilatkozatot, amely rögzítette a Ciszjordániában és a Gázai övezetben létrehozandó palesztin autonómia alapjait.
1997
Átadták a teljes hosszában felújított budapesti Nagykörutat. (20 éve)
2010
Az Országgyűlés határozatot hozott a Közszolgálati Közalapítvány felállításáról.
2013
Összegyűlt a szükséges egymillió aláírás a Jog a Vízhez (Right2Water) elnevezésű európai polgári kezdeményezéshez.
2016
Francois Hollande személyében két évtized óta először tett hivatalos állami látogatást Romániában francia államfő.

Születések

1475
BORGIA, Cesare itáliai uralkodó, hadvezér, bíboros
1852
PETELEI ISTVÁN író, újságíró (165 éve)
1870
VEDRES MÁRK kétszeres Kossuth-díjas szobrász, kiváló művész
1887
RUZICKA, Leopold Nobel-díjas horvát származású svájci vegyész (130 éve)
1890
BÁRCZI GUSZTÁV Kossuth-díjas orvos
1903
COLBERT, Claudette Oscar-díjas francia születésű amerikai filmszínésznő
1912
SZAMOSI JÓZSEF Németországban élt író, költő, szerkesztő, a Szabad Európa Rádió magyar nyelvű adásának egyik megindítója (105 éve)
1922
SUMAC, Yma perui énekesnő, négy oktáv terjedelmű énekhangja világhírűvé tette (95 éve)
1924
JARRE, Maurice Oscar- és Grammy-díjas francia zeneszerző, filmzeneszerző
1937
GOMBÁR JUDIT Jászai Mari-díjas díszlet- és jelmeztervező, érdemes művész, a Győri Balett egyik alapítója (80 éve)
1941
ARIAS SÁNCHEZ, Oscar Nobel-békedíjas costa ricai politikus, államfő
1942
KÁROLYI BÉLA romániai magyar tornászedző (75 éves)
1952
KIRÁLY TAMÁS divat- és látványtervező (65 éve)
1962
PÁLÓCZI GYULA fedett pályás Európa-bajnok távolugró (55 éve)

Halálozások

81
TITUS Flavius Vespasianus római császár
1592
MONTAIGNE, Michel de francia író, moralista (425 éve)
1705
THÖKÖLY IMRE Felső-Magyarország és Erdély fejedelme
1872
FEUERBACH, Ludwig Andreas német filozófus (145 éve)
1897
VOLF GYÖRGY nyelvész, akadémikus (120 éve)
1912
FURPHY, Joseph ausztrál író (105 éve)
1949
KROGH, August Nobel-díjas dán fiziológus
1950
JÁKY JÓZSEF Kossuth-díjas mérnök, talajmechanikus, akadémikus
1960
WEINER LEÓ kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, kiváló művész
1977
STOKOWSKI, Leopold Anthony lengyel származású amerikai karmester, az American Symphony Orchestra alapítója (40 éve)
1995
CSORBA GYŐZŐ Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas író, költő, műfordító
2004
SZÉCHY TAMÁS állami díjas úszóedző, mesteredző, sportvezető
2010
SZENES IVÁN író, dalszövegíró, zeneszerző, érdemes művész
2014
AVAR ISTVÁN Kossuth- és Jászai-díjas színész, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze

Időjárás

A gomolyfelhők mellett országszerte több órára kisüt a nap, délután, estefelé északon lehet helyenként több a felhő, de csapadék nem valószínű. A nyugati, délnyugati szél megélénkül, a Dunántúl északi felén és az Északi-középhegység térségében időnként meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 7 és 13 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 24 fok között várható.

19–24 °C

Top hírek

Napló ma

Ki ne hagyd!

Balla Ingatlan
hirdetés

ILYEN A TIPIKUS BÜDÖS PARASZT FUTBALLISTA!!!

Apró kezek a konyhában: A fondantos cupcake recept, videó recept és még valami

Egy vélemény mirólunk

Újra szól a hatlövetű

Blogstar video

Közösség

Most írtátok

Legyen-e az euró a hivatalos pénzünk?

Szavazok
Fontos a véleményed. Ne tartsd magadban, BLOGOLJ!
Ha üzenni szeretnél nekünk, itt azonnal megteheted:

Elküld

Még több